Linkovi

Severna Koreja preti nuklearnim napadom


Severnokorejska novinska agencija KCNA emitovala je ovaj snimak severnokorejskih vojnika napravljen tokom nedavnih vežbi

Pjongjang je uputio tu pretnju uoči glasanja u Savetu bezbednosti UN-a koji je uveo nove oštre akcije Severnoj Koreji zbog prošlomesečne nuklearne probe

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih Nacija jednoglasno je danas usvojio rezoluciju kojom se uvode nove oštre sankcije Sjevernoj Koreji zbog prošlomjesečne nuklearne probe. Rezolucija je izglasana nekoliko sati nakon što je Pjongjang zaprijetio da će izvesti nuklearni napad iz predostrožnosti na Sjedinjene Države.

Nove sankcije protiv Sjeverne Koreje rezultat su pregovora Sjedinjenih Država i najbližeg sjevernokorejskog saveznika Kine, koji su uslijedili nakon prošlomjesečne nuklearne probe koju je izveo Pjongjang. Njihov cilj je da se sjevernokroejske vlasti spriječe da se domognu nove nuklearne ili balističke tehnologije.

Zajedno, ove sankcije će imati teške posljedice. Povećavaju izolaciju Sjeverne Koreje i cijenu odluke lidera te zemlje da prkose međunarodnoj zajednici. Cijeli svijet je jedinstven u posvećenosti denuklearizaciji Korejskog poluostrva i zahtjevu da Sjeverna Koreja poštuje svoje međunarodne obaveze”, naglasio je ambasadorka SAD pri Ujedinjenim nacijama Suzan Rajs.

Danas usvojenim oštrim mjerama blokiraju se izvori finansiranja koji bi mogli da pomognu sjevernokorejskim vlastima da dalje razviju nuklearni i raketni program, dok se istovremeno proširuje spisak firmi i pojedinaca, čija je imovina zamrznuta ili kojima je zabranjeno putovanje. Određen je i niz luksuznih proizvoda koje vođe komunističkog režima neće smjeti da kupuju i naložena obavezna inspekcija sumnjivih pošiljki u Severnu Koreju ili iz nje.

"Želimo da vidimo punu implementaciju rezolucije. Sada je prioritet da se smanje napetosti i da se ponovo okrenemo diplomatiji”, poručio je Li Baodong, ambasador Kine pri UN-u.

Pjongjang je međutim, uoči glasanja u Savjetu bezbjednosti, dodatno zaoštrio svoju retoriku i zaprijetio nuklearnim udarom na Sjedinjene Države.

“S obzirom na to da Sjedinjene Države samo što nisu započele nuklearni rat, iskoristićemo naše pravo na nuklearni napad iz predostrožnosti, na sjedište agresora kako bi zaštitili naše vrhovne interese”, navedeno je u saopštenju ministarstva inostranih poslova koje je pročitano na državnim medijima.

Sjeverna Koreja svakodnevno prijeti Vašingtonu i Seulu, ali se vjeruje da nema kapacitete za izvođenje nuklearnog napada na američkom tlu. Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama ocijenila je da ta zemlja neće postići ništa stalnim prijetanjama i provokacijama.

“To će samo dalje izolovati zemlju i njen narod i podriti međunarodne napore da se promovišu mir i stabilnost na sjeveroistoku Azije”.

Pjongjang je nedavno zaprijetio i da će poništiti primirje iz 1953, kojim je okončan Korejski rat i najavio niz vojnih vježbi kao odgovor na zajedničku vježbu američkih i južnokorejskih snaga. Južnokorejski ambasador pri Ujedinjenim Nacijama, Kim Suk, poručio je da su takve provokacije neprihvatljive.

“Sjeverna Koreja će platiti visoku cijenu za svoje nezakonite aktivnosti i prestupe.”

Južna Koreja je u međuvremenu obećala brz i odlučan odgovor na eventualnu sjevernokorejsku vojnu akciju. Portparol južnokorejskog ministarstva odbrane, Kim Min-suk, saopštio je da Seul budno prati situaciju na granici.

"Sjever trenutno izvodi različite vježbe na kopnu, moru i u vazduhu. Pratimo njihove aktivnosti i podižemo našu spremnost pod pretpostavkom da bi ove vježbe mogle u bilo kom trenutku da dovedu do provokacije.”

Reagovao je i komandant američkih snaga u Južnoj Koreji, general Džejms Turman, koji je naveo da je zabrinut zbog najnovijih prijetnji i istovremeno upozorio da je spreman da brani Južnu Koreju i u potpunosti sprovede uslove primirja.

Sjedinjene Države imaju oko 30 hiljada vojnika u Južnoj Koreji, koji su podrška oružanim snagama te zemlje sa 650 hiljada pripadnika. Sjever pak ima oko million 200 hiljada vojnika koji su uglavnom raspoređeni duž granice
XS
SM
MD
LG