Linkovi

Pripreme za sahranu Uga Čavesa


Vojni oficir teši ožalošćenu Venecuelanku ispred vojne bolnice u Karakasu, u kojoj je umro Ugo Čaves

Građani Venecuele koji oplakuju smrt dugogodišnjeg lidera Uga Čavesa moći će da mu odaju poslednju poštu u zgradi vojne akademije u Karakasu

Telo venecuelanskog predsednika Uga Čavesa biće od danas izloženo na odru u zgradi vojne akademije, dok nacija oplakuje smrt svog dugogodišnjeg socijalističkog lidera.

Očekuje se da će mnogi građani izaći na ulice Karakasa kada Čavesovo telo bude prevoženo iz vojne bolnice u kojoj je juče umro posle duge borbe sa rakom. Čaves, koji je imao 58 godina, biće sahranjen u petak ali još nije zvanično saopšteno gde. Ministar inostranih poslova Elijas Haua proglasio je sedmodnevnu žalost za Čavesom koji je vodio zemlju 14 godina.

Potpredsednik Venecuele, Nikolas Maduro, objavio je Čavesovu smrt juče i pozvao Venecuelance da budu čvrsti i hrabri i da se ujedine i ispune očekivanja pokolnog predsednika, koga je nazvao “velikim liderom”.

“Sada moramo da budemo ujedinjeni više nego ikada, uz veliki disciplinu i saradnju. Mi ćemo rasti. Bićemo dostojanstveni naslednici i deca jednog velikog čoveka. On je bio i uvek će biti komandant Ugo Čaves. Slava i čast komandantu Ugu Čavesu. Živeo Čaves”! rekao je Maduro.

Očekuje se da će Maduro predvoditi vladu do održavanja predsedničkih izbora, a ministar inostranih poslova Elijas Haua saopštio je da će datum biti objavljen u roku od 30 dana. Najvažniji kandidati u izbornoj trci verovatno će biti potpredsednik Maduro i lider opozicije, guverner Enrike Kapriles.

Predsednik Čaves se lečio od raka na Kubi pre nego što se prošlog meseca vratio u Karakas. Funkcioneri kažu da je posle jake hemoterapije u vojnoj bolnici u Karakasu podlegao teškoj infekciji.

Potpredsednik Maduro optužio je neprijatelje Venecuele da su zarazili predsednika rakom, ali nije objasnio kako je to moguće.
XS
SM
MD
LG