Linkovi

Kineska vojska iza hakerskih napada?


Zgrada u Šangaju u kojoj je sedište "jedinice 61398” Kineske narodnooslobodilačke armije
Zgrada u Šangaju u kojoj je sedište "jedinice 61398” Kineske narodnooslobodilačke armije

Američka kompanija za bezbednost interneta optužuje kinesku vladu da stoji iza sofosticiranih hakerskih napada na američku infrastrukturu

Američka kompanija za bezbednost interneta Mandiant, optužila je kinesku vladu za umešanost u sofisticirane hakerske napade na američke firme, vladine ustanove i važne delove infrastrukture.

U danas objavljenom izveštaju od 60 stranica Mandiant iznosi pojedinosti o desetinama napada jedne veoma aktivne hakerske grupe bazirane u Kini, za koju kaže da “uz direktnu podršku vlade” vodi “dugotrajnu i obimnu kampanju špijunaže u sajber prostoru”.

Mandiant kaže da je pomenuta grupa, koju naziva APT1, ukrala ogromne količine podataka iz gotovo 150 organizacija, pretežno iz Sjedinjenih Država. Mete tih napada nisu imenovane u izveštaju ali se kaže da one obuhvataju 20 najvažnijih industrijskih sektora, od internet tehnologije do bankarstva.

Mandiant kaže da trag aktivnosti te hakerske grupe vodi do jedne četvrti u Šangaju u kojoj se nalazi tajna jedinica Kineske narodnooslobodilačke armije, pod šifrovanim nazivom 61398, koju su analitičari bezbednosti interneta i ranije povezivali sa hakerskim napadima.

Tokom današnjeg redovnog brifinga, predstavnik kineskog Ministarstva inostranih poslova Hong Lei snažnim rečima je odbacio te optužbe. On je takođe uzvratio kontraoptužbom, ukazujući na jednu kinesku studiju koja tvrdi da su Sjedinjene Države izvor najvećeg broja hakerskih napada u Kini.

Kada je upitan o zgradi za koju Mandiant kaže da je izvor hakerskih napada Hong je rekao da ne vidi kako ti dokazi mogu da budu uverljivi, s obzirom na teškoće u otkrivanju odakle takvi napadi potiču.

Kina se odavno smatra jednim od najvećih izvora hakerskih napada u svetu. Kao i mnoge druge firme za internet tehnologiju Mandiant je oklevao da direktno optuži kinesku vladu za kompjuterske napade. Međutim firma sada kaže da je “došlo vreme da se prizna da opasnost dolazi iz Kine”.

Ta kompanija, sa sedištem u Virdžiniji, kaže da je sedmogodišnja istraga otkrila da više od 90 odsto hakerskih napada grupe APT1 dolazi iz okoline jedne 12-spratne zgrade Kineske narodnooslobodilačke armije. Iako nije mogla da prati trag direktno do tog objekta, u šangajskoj četvrti Pudong, kompanija iznosi gledište da je krajnje neverovatno da kineska armija ne zna da stotine hakera operiše tako blizu njene zgrade.

U svom danas objavljenom izveštaju kompanija Mandiant kaže da su se ranije kineske hakerske grupe, kao što je APT1, usredsređivale na krađu informacija kao što su tehnološke šeme, proizvodni procesi i druge. Ali u poslednje vreme APT1 je počela da napada američku infrastrukturu, kao što su kompanije koje kontrolišu elektrodistributivnu mrežu, gasovode i druge kompanije za snabdevanje stanovništva.
XS
SM
MD
LG