Linkovi

Seul prikazao novu krstareću raketu


Snimak lansiranja nove južnokorejske krstareće rakete sa podmornice
Snimak lansiranja nove južnokorejske krstareće rakete sa podmornice

Južnokorejsko ministarstvo kaže da nova raketa može da "bilo kada pogodi bilo koji cilj" u Severnoj Koreji

Južna Koreja prikazala je danas svoju novu krstareću raketu za koju vojni stručnjaci kažu da može “bilo kada da pogodi bilo koji cilj” u Severnoj Koreji.

Južnokorejske oružane snage su u povišenom stepenu pripravnosti posle severnokorejske nuklearne probe, koja je podstakla osude širom sveta i pojačala zategnutost na Korejskom poluostrvu.

Predstavnik južnokorejskog Ministarstva odbrane hvalio je preciznost pomenute rakete za koju je rekao da se sada uvodi u naoružanje.

Ministarstvo nije objavilo domet nove rakete ali je prikazalo video snimak njenog lansiranja sa podmornice i sa razarača, kao i njen precizni udar u metu na kopnu.

Prošle godine Južna Koreja je sklopila sporazum sa Sjedinjenim Državama o produžavanju dometa svojih balističkih raketa, za koje je Seul saopštio da je neophodno kako bi se odgovorilo na pretnje severnokorejskog oružja.

Posle severnokorejske nuklearne probe u utorak, Sjedinjene Države su uputile uveravanja svojim saveznicima u regionu. Tokom jučerašnjeg razgovora sa japanskim premijerom Šinzom Abeom američki predsednik Barak Obama obećao je Japanu zaštitu pod američkim “nuklearnim kišobranom”.
XS
SM
MD
LG