Linkovi

Seul prikazao novu krstareću raketu


Snimak lansiranja nove južnokorejske krstareće rakete sa podmornice

Južnokorejsko ministarstvo kaže da nova raketa može da "bilo kada pogodi bilo koji cilj" u Severnoj Koreji

Južna Koreja prikazala je danas svoju novu krstareću raketu za koju vojni stručnjaci kažu da može “bilo kada da pogodi bilo koji cilj” u Severnoj Koreji.

Južnokorejske oružane snage su u povišenom stepenu pripravnosti posle severnokorejske nuklearne probe, koja je podstakla osude širom sveta i pojačala zategnutost na Korejskom poluostrvu.

Predstavnik južnokorejskog Ministarstva odbrane hvalio je preciznost pomenute rakete za koju je rekao da se sada uvodi u naoružanje.

Ministarstvo nije objavilo domet nove rakete ali je prikazalo video snimak njenog lansiranja sa podmornice i sa razarača, kao i njen precizni udar u metu na kopnu.

Prošle godine Južna Koreja je sklopila sporazum sa Sjedinjenim Državama o produžavanju dometa svojih balističkih raketa, za koje je Seul saopštio da je neophodno kako bi se odgovorilo na pretnje severnokorejskog oružja.

Posle severnokorejske nuklearne probe u utorak, Sjedinjene Države su uputile uveravanja svojim saveznicima u regionu. Tokom jučerašnjeg razgovora sa japanskim premijerom Šinzom Abeom američki predsednik Barak Obama obećao je Japanu zaštitu pod američkim “nuklearnim kišobranom”.
XS
SM
MD
LG