Linkovi

Centralna tema Obaminog govora biće ekonomija


Američki predsednik Barak Obama
Američki predsednik Barak Obama

Očekuje se da će predsednik u svom govoru o stanju unije tražiti od Kongresa da odobri finansiranje niza projekata za oporavak privrede

Američki predsednik Barak Obama najverovatnije će se usredsrediti na nejak ekonomski oporavak i povećanje zaposlenosti, u svom redovnom godišnjem govoru o stanju unije, večeras pred članovima oba doma Kongresa.

Visoki funkcioneri njegove administracije kažu da će Obama pozvati zakonodavce da odobre zakone o finansiranju nekoliko projekata sa ciljem da se podstakne privreda, od izgradnje infrastrukture do podsticanje istraživanja i obrazovanja. Očekuje se da će predsednik takođe povezati ekonomiju sa pitanjem klimatskih promena i zatražiti veća ulaganja u projekte za dobijanje čiste energije.

Obama će pozvati Kongres da usvoji zakone o još dve teme o kojima se raspravlja na Kapitol hilu – kontroli oružja i reformi imigracionih propisa.

Njujork tajms izveštava da će američki predsednik predložiti i dramatično smanjenje nuklearnih arsenala u svetu. List kaže da će se predsednik pri tom pozvati na sporazum koji je sklopio sa Sekretarijatom za odbranu, o smanjenju broja američkih nuklearnih oruđa od 1700 na nešto više od hiljadu.

Posle njegovog govora, senator iz Floride Marko Rubio pročitaće odgovor opozicione, republikanske stranke.
XS
SM
MD
LG