Linkovi

Papa Benedikt se povlači


Papa Benedikt 16. vodio je misu u Crvkvi svetog Petra, u Rimu, u subotu 2. februara 20123.
Papa Benedikt 16. vodio je misu u Crvkvi svetog Petra, u Rimu, u subotu 2. februara 20123.

Poglavar Katoličke crkve odlučio je da se povuče jer, kako je rekao, nema viša snage da ispunjava dužnosti koje su mu poverene

Papa Benedikt XVI najavio da napušta pontifikat, odnosno položaj poglavara Rimokatoličke crkve krajem ovog meseca. Njegova ostavka stupa na snagu 28. februara. On je prvi papa koji se odlučio na ovaj korak posle skoro 600 godina.

Papa je objavio svoju iznenadnu odluku na latinskom jeziku, tokom ceremonije proglašenja blaženim dvojice italijanskih mučenika, u ponedeljak ujutro.

“Potrebno je imati snagu i uma i tela, snagu koja je u meni u poslednjih nekoliko meseca oslabila toliko da sam morao priznati svoju nesposobnost da adekvatno ispunim misiju koja mi je poverena”, navodi se u saopštenju 85-godišnjeg pape, koje prenose mediji.

Papa je takođe rekao da su molitve i trpljenje deo dužnosti pape, ali da one nisu i dovoljne. Benediktov prethodnik, papa Jovan Pavle Drugi, umro je u 86. godini života 2005, dok je u poslednjih nekoliko godina pred smrt ograničio svoje fizičke aktivnosti. Papa Benedikt XVI je po svemu sudeći želeo tako nešto da izbegne. On je pri tom svojim naslednicima uputio poruku u vezi dužnosti pontifikata u savremenom svetu, koje uključuju globalna putovanja, svakodnevne susrete sa zvaničnicima i hodočašće u razne krajeve sveta.

Papa je poslednji put stupio u javnost u nedelju kada se povodom Lunarne Nove godine obratio okupljenima na Trgu Svetog Petra. Govorio je, kako se izrazio, o univerzalnim vrednostima “mira, harmonije i zahvalnosti Nebesima,” koje - kako je rekao – želi svako ko gradi porodicu, svoje društvo i svoju naciju.”

Papa je poželeo “radostan I prosperitetan život” svim onima koji prostlavljaju Lunarnu Novu godinu. Jozef Racinger, koji obavlja dužnost Pape pod imenom Benedikt XVI, rođen je 1927. u mestu Pasau u Bavarskoj. Postao je kardinal i arhiepiskop Minhena 1977. Pet godina kasnije, poznat po svojim teološki konzervativnim stavovima, postao je savetnik pape Jovana Pavla Drugog, kojeg je nasledio 2005.

Prema saopštenju Vatikana, papina iznenadna ostavka pokrenuće seriju događaja, koji će idućeg meseca kulminirati konklavom katoličkih kardinala. Jedan zvaničnik Vatikana je najavio izbor novog pape do Uskrsa, koji se ove godine proslavlja 31. marta
XS
SM
MD
LG