Linkovi

Raste ekonomska opasnost od hakera


U tajnom izveštaju američke vlade upozorava se na sve veću opasnost od elektronske privredne špijunaže

Američki funkcioneri kažu da se u jednom novom vladinom izveštaju iznose pojedinosti o opasnosti koju hakeri predstavljaju za ekonomiju zemlje, dok se Kina označava kao vodeća od zemalja koje vrše napade u elektronskom – takozvanom “sajber” prostoru.

Pomenuti funkcioneri opisali su medijima, uključujući Vašington post, tajni izveštaj pod naslovom “Nacionalna obaveštajna procena”. List je kasno sinoć objavio da hakeri napadaju energetski i finansijski sektor, informativnu tehnologiju, aero i automobilsku industriju.

Prema nekim procenama godišnja šteta koju od tih napada trpi američka privreda meri se desetinama milijardi dolara. Ali pošto neke od kompanija oklevaju da objave upade u svoje sisteme, istinska šteta nije poznata.

Izvršni direktor havajskog instituta Pacifički forum, Brad Gloserman, rekao je za Glas Amerike da je teško identifikovati istinske izvore špijunskih napada u sajber prostoru i da je veliki broj sektora nedovoljno zaštićen od napada.

Bela kuća razmatra kako da odgovori na te opasnosti, a neke od opcija su trgovinske akcije i pooštravanje viznog režima. Vašington post kaže kako se očekuje da predsednik Obama ove nedelje objavi izvršni dekret o bezbednosti u sajber prostoru, sa ciljem da se privarni sektor zaštiti od takvih napada.

Vašington post takođe kaže da su Rusija, Izrael i Francuska među zemljama koje su koristile hakovanje za prikupljanje privrednih tajni.
XS
SM
MD
LG