Linkovi

Sukob vojnika u glavnom gradu Malija


Malijski vojnik kraj zapaljene barikade ispred logora pobunjene padobranske jedinice u Bamaku
Malijski vojnik kraj zapaljene barikade ispred logora pobunjene padobranske jedinice u Bamaku

Malijski vojnici sukobili se sa padobrancima koji su odbili naređenje da se uključe u borbe protiv islamističkih ekstremista na severu zemlje

Vatreni okršaj izbio je danas u malijskoj prestonici Bamaku kada su se vojnici sukobili sa pobunjenim pripadnicima jedne elitne padobranske jedinice.

U prvim izveštajima se kaže da su vojnici napali logor padobranaca u zapadnom delu Bamaka pošto padobranci su odbili da izvrše zadatak zauzimanja položaja u prvim redovima francuskim snagama predvođene ofanzive protiv islamističkih ekstremista, na severu zemlje.

Padobranci, poznati kao “crvene beretke”, bili su lojalni bivšem predsedniku Amadu Tumaniju Tureu, koji je svrgnut vojnim pučem prošlog marta.

Jedan vojni izvor u Bamaku izjavio je za Glas Amerike da je u sukobu ubijen jedan pripadnik crvenih beretki, a da je nekoliko ljudi ranjeno.

U međuvremenu, vojni funkcioneri na severu zemlje kažu da se jedan bombaš samoubica razneo eksplozivom kraj grupe vojnika. To je prvi slučaj korišćenja taktike samoubilačkih napada u Maliju od prošlomesečnog početka francuskim snagama predvođene ofanzive.

Funkcioneri kažu da je jedan vojnik ranjen kada je samoubica na motorciklu aktivirao eksploziv kraj kontrolnog punkta u gradu Gao.

Proteklih dana francuski i malijski vojnici nailaze na pojačan otpor islamističkih pobunjenika, pošto su prethodnog meseca uspostavili kontrolu nad većim delom severne teritorije.
XS
SM
MD
LG