Linkovi

Protesti na sahrani opozicionog lidera


Prizor sa protesta na sahrani tunižanskog opozicionog lidera Čokrija Belada
Prizor sa protesta na sahrani tunižanskog opozicionog lidera Čokrija Belada

Učesnici pogrebne povorke na sahrani ubijenog lidera sekularne opozicije skandirali antiislamske parole protiv vlade

Desetine hiljada gnevnih Tunižana učestvovalo je u pogrebnoj povorci na sahrani ubijenog sekularnog opozicionog lidera Čokrija Belada.

Učesnici su skandirali antiislamske parole tiskajući se oko otvorenog vojnog kamiona na kome je bio kovčeg sa Beladovim telom, umotan u crveno-belu tunižansku zastavu.

“Belad, počivaj u miru, mi ćemo nastaviti borbu”, skandirali su okupljeni noseći njegove portrete.

Neki od učesnika povorke skandirali su parole protiv Rašida Ganučija, lidera vladajuće islamističke stranke Enada, u kojima su ga nazivali ubicom i zločincem.

Belad je ubijen u sredu, vatrenim oružjem iz neposredne blizine, kada je izlazio iz svoje kuće. Ubica je pobegao motorciklom. Nekoliko sati kasnije širom zemlje započeli su protesti koji traju bez prekida.

U odgovoru na to premijer Hamadi Džebali je objavio nameru da raspusti vladu, što je opozicija pozdravila. Ali Džebalijev zamenik iz stranke Enada javno je odbacio taj plan, što ukazuje na podelu u stranci.

Analitičari kažu da to nagoveštava političku krizu jednako značajnu kao protesti pre dve godine koji su pokrenuli takozvano Arapsko proleće.
XS
SM
MD
LG