Linkovi

Identifikovani ostaci Ričarda III


Arheolog Metju Moris pokazuje mesto na kome su pronađeni posmrtni ostaci kralja Ričarda trećeg
Arheolog Metju Moris pokazuje mesto na kome su pronađeni posmrtni ostaci kralja Ričarda trećeg

Britanski naučnici su saopštili kako su pouzdano utvrdili da su posmrtni ostaci pronađeni ispod parkirališta u gradu Lesteru pripadali kralju Ričardu Trećem.

Na današnjoj konferenciji za štampu, koju je prenosila televizija, istraživači sa Univerziteta u Lesteru saopštili su da je “van svake sumnje” da je skelet sa tragovima povreda u borbi, iskopan prošlog oktobra, pripadao poslednjem kralju iz dinastije Plantadženeta, koji je poginuo u bitci kod Bosvorta, 1485. godine.

Osteolog Džo Eplbi izjavila je da je ispitivanje kostiju dalo “vrlo uverljive dokaze za identifikaciju” 32-ogodišnjeg kralja, koji je vladao Engleskom samo tri godine. Uzorak DNK uzet iz kostiju poklopio se sa uzorkom uzetim od jednog dalekog živog rođaka pokojnog kralja. Ričard treći je takođe bio poslednji engleski monarh koji je poginuo u borbi.

U svojoj istoimenoj tragediji, Vilijam Šekspir ga je opisao kao surovog tiranina, ali mnogi istoričari kažu da je takva slika nepravedna. Prema istorijskim podacima, Ričard Treći je sahranjen u jednoj katoličkoj crkvi u Lesteru, ali je ona kasnije srušena, a njena tačna lokacija zaboravljena.
XS
SM
MD
LG