Linkovi

Umro bivši gradonačelnik Njujorka Ed Koč


Bivši gradonačelnik Njujorka, Ed Koč, preminuo je u 89. godini

Jedan od najinteresantnijih i najelokventnijih gradonačelnika u istoriji Njujorka umro je u jednoj bolnici na Menhetnu u 89. godini

Jedan od najinteresantnijih i najelokventnijih gradonačelnika u istoriji grada Njujorka, Ed Koč, umro je u svojoj 89. godini.

Koč je umro posle srčanog udara, rano jutros, u jednoj bolnici na Menhetnu. Otkada se povukao sa položaja, pre više od 20 godina, Koč je patio od nekoliko zdravstvenih problema.

Tri puta biran za gradonačelnika Njujorka Koč je stekao reputaciju žestokog ali oduševljenog promotera svoga grada. Govorio je brzo, imao je nepopustljiva gledišta, a umeo je da bude i grub. Ubrzo po dolasku na položaj postao je medijska ličnost, često se pojavljujući u televizijskim kontakt-emisijama, pa čak i u filmovima. Novinari su gotovo danonoćno nastojali da dobiju izjave od Koča zbog njegove sposobnosti da u bilo kom trenutku kaže nešto šokantno.

Pod njegovom upravom, od 1978. do 1989. godine, Njujork se podigao sa ivice finansijskog kolapsa. Koč je nametnuo strogu fiskalnu politiku i sproveo znatna smanjenja budžeta. Dok je bio gradonačelnik Njujork se oporavio finansijski i doživeo građevinski bum. Ali njegova uprava takođe je bila obeležena optužbama za korupciju među njegovim političkim saveznicima, kao i rasnim tenzijama u gradu, povećanjem broja zločina i beskućnika.
XS
SM
MD
LG