Linkovi

Svečana inauguracija završena balovima


Predsednik Obama i prva dama Mišel Obama plešu na balu Vrhovnog komandanta oružanih snaga, u Vašingtonu
Predsednik Obama i prva dama Mišel Obama plešu na balu Vrhovnog komandanta oružanih snaga, u Vašingtonu

Predsednik Obama i prva dama Mišel Obama posetili su dva bala u Vašingtonu održana u čast njegove druge inauguracije

Jučerašnji dan u kome je američki prdsednik Barak Obama položio zakletvu na drugi mandat, završen je u veselom raspoloženju u kome su se predsednik i prva dama Mišel Obama družili sa zvanicama i plesali na dva inauguralna bala.

Zabave sa plesom, kojima je obeleženo polaganje zakletve, ipak su bile nešto manje posećene nego u vreme njegove prve inauguracije, pre četiri godine.

Posle zvanične ceremonije, na stepenicama Kapitola, Obama je pred oko pola miliona pristalica održao govor u kome je rekao da će u drugom mandatu nastojati da sprovede progresivnu platformu.

Nešto kasnije, bračni par Obama pridružio se povorci koja je išla do Bele kuće i u kojoj su učestvovale mnoge raskošno iskićene gondole i duvački orkestri iz svih 50 država.

Danas, predsednik i prva dama prisustvovaće službi u vašingtonskoj istorijskoj Nacionalnoj katedrali, u okviru decenijama duge tradicije okupljanja verskih lidera iz čitave zemlje.

Iako je predsednikov inauguracioni govor bio usredsređen na jedinstvo, što je najčešća tema ovih govora, on je takođe obećao da će se u drugom mandatu usmeriti na pitanja važna za mnoge liberale u Americi – borbu sa klimtskim promenama, prava gej populacije i reformu zakona o imigraciji.
XS
SM
MD
LG