Linkovi

Izložba povodom godišnjice galerije Renvik


Umetnik Met Moltrop
Umetnik Met Moltrop

Kustos izložbe kaže da je umesto da se osvrne na prošlost ove galerije, odlučio da se okrene budućnosti.

Jedan od muzeja institucije Smitsonijan, ovde u Vašingtonu, proslavlja 40 godina od osnivanja postavkom radova 40 umetnika mlađih od 40 godina. Na izložbi će biti prikazana umetnička dela izrađena u raznim tehnikama – od stakla i keramike do neuobičajenih materijala kao što su konopac i sijalice.

Met Moltrop je treća generacija drvodelja. Njegov otac, Filip Moltrop je čuveni stručnjak u okretanju drveta na tocilu. Njegov deda, Edvard takođe je bio poznat. Met je toliko vremena proveo u tom okruženju, da je rešio da i sam krene koracima svojih predaka.

“Nikada nisam mislio da od toga mogu da živim, ali oni su me ohrabrivali da probam, što sam i učinio i imao sam sreće. Nadam se da sam dorastao i da se usavršavam na osnovu onoga što su me naučili”.

Po svemu sudeći – jeste. Jedan od Metovih radova sada je postavljen u galeriji Renvik, Smitsonijanovog Muzeja američke umetnosti, u okviru izložbe 40 radova umetnika mlađih od 40 godina. Moltropova posuda napravljena je od javorovine.

Drvo je materijal koji ima vrlo prirodan element, i to je proces otkrivanja jer lepota je sakrivena unutar drveta”.

Nikolas Bel je kustos izložbe povodom proslave 40. godišnjice galerije Renvik. On kaže da je umesto da se osvrne na prošlost ove galerije, odlučio da se okrene budućnosti.

“Glavni kriterijum, osim godina, bio je da stvari budu dobre. Tražili smo one stvari koje odskaču, koje vam privuku pažnju i izazovu emotivnu reakciju. Što se tiče umetničkih radova od drveta prvo sam otišao kod Meta Motropa jer on ima veštinu kao i njegov otac i deda, ali njegovi radovi su ipak malo drugačiji. Njegov pristup drvetu je drugačiji, na drugačiji način ga farba”.

Bel dodaje da je izabrao dela koja su raznolika i provokativna što je na kraju izložbi dalo intimni i interaktivni osećaj.

Imamo sve od papirnate instalacije od 5 metara, preko drveta napravljenog od kineskih porcelanskih posuda, do čitave brvnare, pa i sobe u kojoj možete bukvalno da doživite prosvetljenje od prelepe svetlosne instalacije. Probali smo sve”.

Na izložbi se nalazi i prostorija u kojoj su nameštaj i žive ljudske figure, presvučeni heklanim prekrivačima.

“Želim da posetioci izađu odavde sa mišlju da je zanat beskrajno širok pojam u kojem ima mnogo energije i da se događaju razne stvari. To ne znači samo otići u muzej i gledati nešto na pijedestalu”.

Met Moltrop je počastvovan.

Vrlo sam uzbuđen što su me uključili i što sam deo ove grupe i ove izložbe”.

Moltrop se nafa da će njegova deca nastaviti istim stopama i postati četvrta generacija Moltropa – stručnjaka za drvodeljstvo.
XS
SM
MD
LG