Linkovi

Protest u Kini zbog cenzure medija


Demonstracije u prilog slobode medija ispred redakcije lista Južni nedeljnik, u Guangdžou, na jugu Kine

Demonstranti u Guangžou traže ostavku lokalnog šefa za propagandu zbog cenzurisanja uvodnika u kome su tražena veća ustavna prava

Pristalice slobode govora sukobili su se sa pristalicama Komunističke partije na jugu Kine, pošto se lokalni spor u vezi sa cenzurom medija pretočio u masovno regovanje na internetu.

Stotine demonstranata okupilo se već drugi dan ispred redakcije progresivnog lista Južni nedeljnik, u Guangžou, u kojoj je nekoliko novinara stupilo u štrajk protestujući zbog mešanja vlasti u uređivačku politiku.

Do manjih koškanja je došlo kada se aktivistima, koji su nosili plakate i skandirali parole, suprotstavila mala grupa pristalica Komunističke partije koji su mahali kineskim zastavama i nosili plakate sa likom Mao Cedonga.

Demonstranti traže ostavku pokrajinskog šefa za propagandu pošto su cenzori prošle nedelje navodno sprečili objavljivanje novogodišnjeg uvodnika u pomenutom nedeljniku, u kome se traže veća ustavna prava. Uvodnik je zamenjen drugim tekstom u kome se veličaju partijska dostignuća.

Ovaj otvoreni protest protiv državne cenzure – prvi te vrste za nekoliko proteklih godina – neki smatraju važnim testom za novoizabranog kineskog lidera Šija Đinpinga, koji se založo za veću otvorenost vlade.

Iako je u protestu ispred redakcije lista učestvovalo relativno malo ljudi, mnoge zvezde kineske estrade, novinari i druge javne ličnosti nastavljaju da vrše pritisak na Peking izražavajući svoju podršku Južnom nedeljniku preko internet društvenih mreža.

Vlasti su blokirale mogućnost traganja za tim listom na internetu ali za sada ne sprečavaju održavanje protesta. Međutim, u uvodniku objavljenom u državnom listu Global tajms kaže se da ta situacija neće imati “iznenađujući epilog” i da je “malo verovatno da će Kina imati apsolutno slobodne medije” o čemu sanjaju aktivisti.
XS
SM
MD
LG