Linkovi

Ranjena Pakistanka otpuštena iz bolnice


Malala Jusufzai maše novinarima prilikom otpuštanja iz bolnice u Birmingemu, u Britaniji

15-godišnja aktivistkinja za prava žena, kojoj su u oktobru talibani pucali u glavu, otpuštena je na kućno lečenje u Britaniji

Pakistanska tinejdžerka kojoj je širom sveta odato priznanje zbog odupiranja Talibanu otpuštena je iz bolnice u Britaniji.

U video snimku koji je danas objavila Bolnica kraljice Elizabete, u Birmingemu, vidi se 15-godišnja Malala Jusafzai kako se drži za ruke sa jednom od bolničarki i kako maše osoblju bolnice, kada je juče izlazila iz nje.

Talibanski napadači pucali su u Malalu u oktobru, kada se vraćala iz škole kući, u pakistanskoj dolini Svat, na severozapadu zemlje. Šef pomenute britanske bolnice, Dejv Roser, rekao je da se ona dovoljno oporavila i da će imati koristi od toga da se vrati svojoj porodici, koja trenutno živi u centralnoj Engleskoj.

Pakistanski ambasador u Britaniji, Vadžid Šamsul Hasan, rekao je da su funkcioneri preduzeli sve mere predostrožnosti.

Malali predstoje nove operacije za lečenje oštećenja njene lobanje pošto je u napadu bila pogođena u glavu. Pakistanska vlada je obezbedila njenom ocu posao u pakistanskom konzulatu, u Birmingemu.

Malala je stekla simpatije širom sveta jer se javno zalagala za obrazovanje ženske dece u Pakistanu, suprotno nastojanjima jedne ekstremističke grupe koja je pre tri godine preuzela kontrolu nad gradom u kojem je živela.
XS
SM
MD
LG