Linkovi

Novi Kongres počinje sa radom


Senator Ted Kruz, iz Teksasa, polaže zakletvu pred američkim potpredsednikom Džoom Bajdenom
Senator Ted Kruz, iz Teksasa, polaže zakletvu pred američkim potpredsednikom Džoom Bajdenom

Novoizabrani članovi Predstavničkog doma i Senata položili su zakletvu, a Predstavnički dom će već danas glasati o jednom zakonskoim predlogu

Predstavnički dom američkog Kongresa u novom sastavu već danas će početi sa radom glasanjem o 9 milijardi dolara pomoći za pokrivanje troškova osiguranja za žrtve uragana Sendi, koji je teško pogodio neka naseljena mesta duž američke Istočne obale.

Vodeći članovi Predstavničkog doma preinačili su raniju odluku i prvo glasanje zakazali za danas, posle oštrih kritika svojih kolega iz uraganom pogođenih oblasti što na prethodnom zasedanju nije glasano o pomenutoj pomoći.

U superoluji Sendi, koja se u oktobru svom snagom obrušila na delove Istočne obale, uništeno je na hiljade kuća i ukupna šteta se meri milijardama dolara. Najmanje 125 ljudi je poginulo.

Glasanje o drugom paketu pomoći, u vrednosti od 51 milijarde dolara, zakazano je za 15. januar.

Narednih nedelja, pred novim sastavom Kongresa koji je položio zakletvu u četvrtak, naći će se još uvek nerešeni problemi sve većeg spoljnog duga zemlje, velikog broja ilegalnih imigranata i kontroverzna debata o kontroli vatrenog oružja.
XS
SM
MD
LG