Linkovi

Nasukao se ploveći naftni toranj


Ploveći naftni tornjevi su čitava ostrva sa ogromnom opremom za eksploataciju nafte iz podmorskih nalazišta
Ploveći naftni tornjevi su čitava ostrva sa ogromnom opremom za eksploataciju nafte iz podmorskih nalazišta

Toranj se po teškom moru odvojio od brodova koji ga opslužuju i nasukao na nepristupačnom delu obale ali je sva posada spasena

Ogroman ploveći toranj za eksploataciju nafte, vlasništvo kompanije Šel ojl, nasukao se na nepristupačnom delu obale američke države Aljaske.

Američka Obalska straža saopštila je da se toranj Kiluk, sinoć po uzburkanom moru u Zalivu Aljaske, odvojio od broda koji ga je opsluživao i da je remokrer za koji je bio vezan morao da ga otkači. Za manje od jednog sata toranj se nasukao na stenovitu obalu nenastanjenog ostrva Sitkalidak, pri vetru koji je dostizao brzinu veću od 100 kilometara sat.

Posada tornja spasena je pre nego što se nasukao. Funkcioneri kažu da se u rezervoarima tornja nalazi 567 hiljada litara dizel goriva i 45 hiljada litara hidrauličkog ulja i ulja za podmazivanje, ali da za sada nema znakova curenja.

Ova nezgoda je poslednja u nizu koje je kompanija Šel pretrpela u traganju za naftom u arktičkim vodama Aljaske, kojem se protive američki Indijanci i ekološke grupe, uz mnoge probleme sa havarijama opreme za bušenje.
XS
SM
MD
LG