Linkovi

Poruke svetskih lidera povodom Nove godine


Građani Moskve dočekali su Novu godinu uz spektakularan vatromet na Crvenom trgu

Mnogi politički i verski lideri u svetu obratili su se javnosti zalažući se za mir i napredak

Mnogi svetski lideri uputili su poruke javnosti povodom nastupanja nove 2013. godine.

Papa Benedikt poželeo je svetu mir i osudio nesrazmeru između bogatih i siromašnih, tokom novogodišnje mise u Crkvi svetog Petra, u Rimu. Poglavar Katoličke crkve kritikovao je, kako je rekao, “neregilusani finansijski kapitalizam”.

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je Ruse da rade zajedno, “odvažno krenu napred” i odupru se izazovima u 2013.

U neočekivanom obraćanju preko medija severnokorejski lider Kim Džong Un rekao je da će važan zadatak ove godine biti izglađivanje nesuglasica između Severne i Južne Koreje. On je takođe govorio o razvijanju severnokorejske privrede.

Predsednik Burme, Tein Sein, založio se za veće poverenje između vlade i građana. On je rekao da je svet “zadivljen” političkim napretkom u njegovoj zemlji posle prelaska sa vojne na civilnu vladavinu.

Kenijski predsednik Mvai Kibaki obeležio je Novu godinu zalaganjem za miroljubivo sprovođenje izbora u zemlji, u kojoj raste napetost uoči glasanja zakazanog za mart. Kibaki je rekao da bi mir tokom izbora poslao poruku svetu da je Kenija “svetionik demokratije, slobode i građanskih prava”.

U Venecueli, građani su se okupljali u crkvama i po trgovima moleći se za obolelog predsednika Uga Čaveza, posle vesti o novim komplikacijama koje ima otkada je prošlog meseca operisan od raka. Prema izveštajima, Čavez sada pati od infekcije disajnih organa.
XS
SM
MD
LG