Linkovi

Rusija poziva Siriju na dijalog sa opozicijom


Aktivistički sveštenik Muaz al-Katib govori na generalnoj skupštini Sirijskog nacionalnog saveta, u Dohi, 11. novembra
Aktivistički sveštenik Muaz al-Katib govori na generalnoj skupštini Sirijskog nacionalnog saveta, u Dohi, 11. novembra

Ruski ministar inostranih poslova založio se za dijalog Asadove vlade sa opozicijom dok opozicioni aktivisti odbacuju mogućnost takvih razgovora

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov pozvao je danas zamenika sirijskog ministra inostranih poslova da započne razgovore sa opozicijom u pokušaju da se okonča skoro 21-mesečni sukob u Siriji.

Ali jedan lider opozicije uzvratio je oštrom kritikom na račun Rusije, dok aktivisti kažu da ih ne interesuju razgovori sa sirijskim predsednikom Bašarom al-Asadom.

Posle susreta sa svojim egipatskim kolegom u Moskvi Lavrov je rekao da je Kremlj uvek tvrdio da je dijalog neophodan za napredak ka miru u Siriji.

Ranije danas, zamenik ruskog ministra inostranih poslova Mihail Bogdanov, izjavio je za rusku novinsku agenciju RIA Novosti da je Moskva poslala poziv za razgovor Sirijskom nacionalnom savetu, vodećoj opozicionoj grupi van zemlje koju mnoge države priznaju za legitimnu vladu Sirije.

Opozicioni lider Mouaz al-Katib rekao je danas u intervjuu za televiziju Al-Džazira da isključuje mogućnost putovanja u Moskvu i zatražio izvinjenje od Rusije zbog njene podrške Asadu.

Dan ranije, predstavnik sirijske opozicione koalicije rekao je da će ta grupa prihvatiti svako rešenje koje isključuje Asada i njegove doglavnike.
XS
SM
MD
LG