Linkovi

Oslobođen funkcioner povezan sa aferom Magnicki


Nadgrobni spomenik ruskom borcu protiv korupcije, advokatu Sergeju Magnickom, koji je umro u zatvoru
Nadgrobni spomenik ruskom borcu protiv korupcije, advokatu Sergeju Magnickom, koji je umro u zatvoru

Sud u Moskvi oslobodio zatvorskog lekara, jedinog koji je bio uhapšen u vezi sa sumnjivom smrću uhapšenog advokata Sergeja Magnickog

Jedan sud u Moskvi oslobodio je visokog zatvorskog funkcionera optuženog za smrt advokata Sergeja Magnickog, koji je otkrio veliki slučaj utaje poreza.

Moskovski sud je zaključio da zatvorski lekar Dimitrij Kratov nije kriv za smrt Magnickog, koji je umro u zatvoru 2009. godine. Sudija je izjavila da je oslobodila Kratova “zbog toga što nije učinio ništa što bi predstavljalo zločin”.

Po izlasku iz zatvora Kratov je rekao novinarima da je ta presuda o njegovom oslobađanju bila “pravedna odluka”.

Poznati borac protiv korupcije, Sergej Magnicki, uhapšen je pošto je otkrio korupcionaški lanac povezan sa utajom poreza u vrednosti od 250 miliona dolara. Taj slučaj postao je jedan od centralnih na koje ukazuju aktivisti za ljudska prava i u Rusiji i van nje.

Ranije ovog mesec, američki Kongres usvojio je takozvani Zakon Magnicki, kojim su uvedene sankcije ruskim funkcionerima optuženim za kršenja ljudskih prava.

Rusija je uzvratila donošenjem zakona kojim se zabranjuje Amerikancima da usvajaju napuštenu rusku decu. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je taj zakon danas.

Do sada, Sjedinjene Države su bile zemlja čiji građani su usvojili najveći broj ruske dece.
XS
SM
MD
LG