Linkovi

Nova ruska inicijativa za Siriju


Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov
Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov

Ruski ministar inostranih poslova poziva sirijske funkcionere da pokažu otvorenost za diskusije "o najširem mogućem spektru pitanja"

Rusija je pozvala sirijsku vladu da sprovede u delo svoje obećanje da će razgovarati sa opozicijom, u okviru diplomatske inicijative Moskve za okončanje 21-mesečnog konflikta u Siriji.

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da je tokom sastanaka ranije ove nedelje pozvao visoke sirijske zvaničnike da pokažu da su otvoreni za diskusije o “najširem mogućem spektru pitanja”.

Rusija uporno brani sirijskog predsednika Bašara al-Asada ali izgleda da je proteklih nedelja počela da gubi strpljenje u vezi sa ulogom Asadove vlade u konfliktu u kome je, prema procenama, ubijeno već 45 hiljada ljudi.

Ranije danas, zamenik ruskog ministra inostranih poslova Mihail Bogdanov, izjavio je za rusku novinsku agenciju RIA Novosti da je Moskva poslala poziv za razgovor Sirijskom nacionalnom savetu, vodećoj opozicionoj grupi van zemlje koju mnoge države priznaju za legitimnu vladu Sirije.

Bogdanov, koji funkcioniše kao ruski izaslanik za taj region, takođe je rekao da očekuje sastanak sa zamenikom američkog državnog sekretara Vilijamom Bernsom i međunarodnim izaslanikom za Siriju Lakdarom Brahimijem, koji bi sutra trebalo da doputuje u Rusiju.
XS
SM
MD
LG