Linkovi

Berza pada dok cene kuća rastu


Ovogodišnja pretpraznična kupovina razočarala je investitore na berzi
Ovogodišnja pretpraznična kupovina razočarala je investitore na berzi

Investitori strahuju od toga što nema nagoveštaja da se demokrate i republikanci vraćaju pregovorima uoči nastupanja "fiskalne provalije"

Politički zastoj u Vašingtonu u vezi sa smanjenjem državnih troškova i povećanjem poreza obeshrabruje investitore, pa su vrednosti deonica na američkim berzama danas već treći put u padu.

Tokom popodnevnog trgovanja vodeći indeksi u Njujorku pali su čak za 0,7 procenta.

Dekan Fakulteta za javnu politiku, na Univerzitetu države Merilend, Don Ketl, kaže da bi vrednosti deonica, ako ne bude bar nagoveštaja napretka ka dogovoru, mogle da dožive i veći pad.

Investitori su zabrinuti zato što nema nikakvih znakova koji bi nagoveštavali da se predsednik Obama i opozicioni republikanci vraćaju za pregovarački sto.

Ako dogovora ne bude, 1. januara automatski će stupiti na snagu duboki rezovi u državnim troškovima i veći porezi za sve Amerikance. Mnogi ekonomisti smatraju da će pad u tu, takozvanu “fiskalnu provaliju” veoma smanjiti potražnju, ponovo gurnuti ekonomiju u recesiju i povećati nezaposlenost.

Investitore takođe brine to što je pretpraznična maloprodaja porasla jedva za 7 desetih jednog procenta, u poređenju sa istim periodom prošle godine.

S druge strane, privatna istraživačka grupa S/P/Kejs-Šiler daje optimističku sliku u sektoru nekretnina. Prema njihovom indeksu, cene kuća i stanova porasle su u oktobru za 4,3 procenta u odnosu na prethodni mesec.

Ozbiljni problemi u tom sektoru bili su jedan od ključnih razloga za pad ekonomije.

Ali ekonomisti kažu da su uprkos ovom porastu cene kuća i stanova i dalje daleko ispod nivoa pre krize, što znači da su nekretnine još relativno pristupačne kupcima.
XS
SM
MD
LG