Linkovi

Kriza u Siriji nije prva u njenoj istoriji


Sirijski grad Alepo, najveći ekonomski centar Sirije, pretrpeo je katastrofalna razaranja u tekućem ratu
Sirijski grad Alepo, najveći ekonomski centar Sirije, pretrpeo je katastrofalna razaranja u tekućem ratu

Britanski naučnik kaže da je raspad vlasti u Bronzano doba na području današnje Sirije, takođe doneo ratove i stradanje stanovništva

Suša, uništavanje gradova i raspad vlade okončali su centralnu ekonomsku ulogu Sirije na Bliskom istoku – pre 4200 godina.

Naučnici Univerziteta u Šefildu, u Britaniji, objavili su studiju koja pokazuje neobičnu sličnost između današnjih događaja u Siriji i političkih previranja u mesopotamijskom carstvu Akadiji, u Bronzano doba.

Eleri Fram, sa Odeljenja za arheologiju pomenutog univerziteta, pronašao je tu sličnost proučavajući trgovinu vulkanskim staklom zvanim opsidijan, u gradskom trgovačkom centru Urkeš, u današnjoj severoistočnoj Siriji.

To staklo od koga su se nekada izrađivala veoma oštra oruđa za sečenje dolazilo je iz šest različitih vulkanskih nalazišta Akadijanskog carstva, koje se prostiralo na prostoru današnjeg Iraka.

Ali, kako su trgovinski putevi presecani a regionalne državice se raspadale, tokom perioda jačanja militarizma i nasilja, trgovci u Urkešu mogli su da nabavljaju opsidijan samo iz dva obližnja izvora, što je pokazivalo kakav je uticaj kriza imala na protok ljudi i robe. Pored toga, kaže Eleri Fram, zemljoradnici u tom području su se, kao i danas, oslanjali pretežno na kišu umesto veštačkog navodnjavanja pa nisu mogli da prehrane sve veći broj stanovnika. On kaže da i moderna sirijska poljoprivreda pati od sličnih nedaća zbog sve češćih suša i sve većeg stanovništva koje treba ishraniti.

Fram ističe da njegovo istraživanje nema za cilj ublažavanje slike o današnjem nasilju u Siriji. Umesto toga, kaže on, ono nudi nagoveštaj o mogućem razvoju događaja time što otkriva kako su preci današnjih Sirijaca reagovali na sopstvene unutrašnje i spoljne krize.
XS
SM
MD
LG