Linkovi

Sukobi demonstranata u Aleksandriji


Demonstranti u improvizovanom kampu podignutom na centralnom trgu Tahrir, u Kairu
Demonstranti u improvizovanom kampu podignutom na centralnom trgu Tahrir, u Kairu

Pristalice i protivnici predloženog ustava gađali su se kamenicama, uoči sutrašnjeg drugog kruga glasanja o tom dokumentu

Policija u Aleksandriji suzavcem je pokušavala da razbije dve grupe demonstranata koji su se sukobili uoči druge runde referenduma o kontroverznom ustavu.

Protivnici predloženog ustava i konzervativni islamisti koji ga podržavaju, gađali su se međusobno kamenicama zbog čega je policija za borbu protiv demonstracija upotrebila suzavac. Za sada nema izveštaja o povređenima.

Ranije danas, hiljade Egipćana marširalo je ulicama Aleksandrije mašući zastavama i skandirajući parole. Konzervativni islamisti pozvali su na održavanje masovnih mitinga uoči sutrašnjeg drugog kruga referenduma.

Predloženi ustav podržava stranka predsednika Mohameda Morsija, Muslimansko bratstvo, kao i salafističke grupe. Članovi liberalne, sekularne i hrišćanske opozicije ga odbacuju strahujući da će njime biti smanjena građanska prava jer se oslanja na islamski zakon, dok se prava žena uopšte ne pominju.

Nezvanični rezultati prvog kruga glasanja pokazali su da gotovo 57 odsto glasača odobrava nacrt novog ustava.
XS
SM
MD
LG