Linkovi

Prošao "smak sveta"


Meksikanci pozdravljaju početak nove ere po kalendaru drevnih Maja
Meksikanci pozdravljaju početak nove ere po kalendaru drevnih Maja

Širom sveta, vernici i znatiželjnici obeležili su dan na koji je po nekima trebalo da dođe do smaka sveta, a po drugima početak nove ere

Širom sveta, vernici, turisti i znatiželjnici obeležili su kraj 5125 godina dugog ciklusa u kalendaru drevnih Maja, za koji su neki verovali da će se završiti smakom sveta.

Kasno sinoć, na severu Gvatemale, održana je ceremonija kraj jednog svetilišta Maja kojom je obeležen kraj perioda zvanog trinaesti Baktun.

Iako stručnjaci odbacuju ideju o smaku sveta neke knjige i filmovi nagoveštavali su dolazak apokalipse i mnoga mesta su organizovala doček.
Rano jutros, turisti su se okupili u drevnom grčkom naselju Sirince, u zapadnoj Turskoj, za koje se verovalo da će biti pošteđeno apokalipse.

Na Tajvanu, odbrojavanje do poslednjeg dana održano je kraj jedne replike majanske piramide.

Slični događaji odigrali su se u mnogim državama Centralne i Južne Amerike u kojima ima tragova majanske kulture.

U Indiji, glasine o smaku sveta podstakle su vernike i turiste u svetom gradu Varanasiju da se okupe u skloništima i predaju molitvama.

Ipak, neki spiritualisti kažu da kraj majanskog kalendara u stvari znači početak nove ere čovečanstva koja će doneti ljubav i mir čitavom svetu.
XS
SM
MD
LG