Linkovi

Rusija negira promenu stava o Siriji


Demonstracije protiv sirijskog predsednika Bašara al-Asada, održane su posle današnje podnevne molitve u sirijskom gradu Idlibu

Rusko ministarstvo inostranih poslova tvrdi da su mediji pogrešno protumačili izjavu ruskog diplomate da bi sirijska opozicija mogla da pobedi

Rusija negira promenu stava o Siriji
Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da se politika Moskve prema Siriji nije promenila, demantujući time raniju izjavu jednog istaknutog ruskog diplomate koji je rekao da bi sirijska opozicija mogla da pobedi u borbi protiv predsednika Bašara al-Asada.

Pomenuto ministarstvo je danas saopštilo da zamenik ministra inostranih poslova Mihail Bogdanov nije proteklih dana davao nikakve izjave niti imao “specijalne intervjue” sa novinarima u vezi sa Sirijom.

Ruski mediji su juče naveli izjavu Bogdanova da Asad sve više gubi kontrolu nad sirijskom teritorijom i da se pobeda opozicionih snaga ne može isključiti. To je protumačeno kao prvo priznanje Rusije, moćnog saveznika Sirije, da je sirijska vlada počela da se ruši posle gotovo dvogodišnjih borbi sa antivladinim snagama.

Ali rusko ministarstvo inostranih poslova sada kaže da je Bogdanov govorio o tvrdnjama sirijske opozicije i njenih stranih sponzora koji predviđaju skorašnju pobedu nad režimom u Damasku. Ministarstvo kaže da je Bogdanov to rekao jednom savetničkom telu u Kremlju tokom diskusija o pitanjima Bliskog istoka i Severne Afrike.

Moskva i Peking su više puta sprečili nastojanja Saveta bezbednosti UN da usvoji rezoluciju o sirijskoj krizi.
XS
SM
MD
LG