Linkovi

"Prijatelji Sirije" priznali opozicionu koaliciju


Sirijski civili napuštaju zbog bombardovanja svoje domove noseći samo najneophodniju imovinu
Sirijski civili napuštaju zbog bombardovanja svoje domove noseći samo najneophodniju imovinu

Grupa od više od stotinu zemalja, nazvana "Prijatelji Sirije" formalno je priznala novoformiranu sirijsku opozicionu koaliciju kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.

Grupa od više od stotinu zemalja, nazvana "Prijatelji Sirije" formalno je priznala novoformiranu sirijsku opozicionu koaliciju kao legitimnog predstavnika sirisjkog naroda. U medjuvremenu, jedan visoki američki zvaničnik kaže da je sirijska vlada nedavno ispalila projektile tipa "skad" na pobunjenike. Nema nagoveštaja da li su projektili prenosili hemijsko oružje.

Nešto ranije, na konferenciji u Maroku, "Prijatelji Sirije" priznali su opozicionu organizaciju Sirijska nacionalna koalicija.

Ranije danas, Rusija je saopštila da je iznenađenja što su Sjedinjene Države priznale novoformiranu sirijsku opozicionu koaliciju kao predstavnika sirijskog naroda.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je danas rekao da je to priznanje protivno pokušajima sprovođenja političke tranzicije u Siriji.

„S obzirom da je koalicija priznata kao jedini legitimni predstavnik, izgleda da su Sjedinjene Države odlučile da sve karte stave na oružanu pobedu ove potpuno nacionalne koalicije.“

Američki predsednik Barak Obama objavio je tu očekivanu odluku u jučerašnjem televizijskom intervjuu. Time treba da se osnaže pobunjenici koji nastoje da zbace s vlasti vladu predsednika Bašara al-Asada. Ipak, Vašington se tom odlukom ne obavezuje da naoružava opoziciju u kojoj, kako administracija tvrdi, učestvuju i teroristi.

Na konferenciji u Maroku je bilo reči o uticaju konflikta na regionalnu bezbednost, kao i o obezbeđenju humanitarne pomoći sirijskim izbeglicama. Saudijska Arabija je saopštila da će pobunjenicima obezbediti paket pomoći u vrednosti od 100 miliona dolara. Američki zamenik državnog sekretara, Vilijam Berns – koji je doputovao umesto obolele Hilari Klinton – rekao je da će svim Sirijcima biti bolje, „što pre sirijski predsednik ode“.

Rusija nije učestvovala u današnjim razgovorima u Maroku, s obzirom da se Moskva protivi svakom spoljnom mešanju u proces tranzicije u Siriji.
XS
SM
MD
LG