Linkovi

Južna predgrađa Damaska pod opsadom


Borci Slobodne sirijske armije u akciji u gradu Alepo

Američka državna sekretarka u međuvremenu najavila da će američki i ruski zvaničnici u narednih nekoliko dana razgovarati o okončanju nasilja u Siriji

Državna sekretarka Hilari Klinton rekla je danas da će se američki i ruski zvaničnici sastati u narednih nekoliko dana da bi pronašli načine za saradnju na okončanju nasilja u Siriji.

Klinton je, tokom posete Belfastu u severnoj Irskoj, naglasila da nije bilo napretka na jučerašnjim razgovorima sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovim i specijalnim izaslanikom Ujedinjenih nacija i Arapske lige Lahtarom Brahimijem.

Dodala je međutim da je postignuta saglasnost o formiranju timova na nižem nivou koji će u saradnji sa Brahimijem pokušati da utvrde moguće načine za okončanje krvoprolića. Državna sekretarka poručila je da i ona i ruski šef diplomatije podržavaju obnovljene napore Brahimija i njegovih saradnika da rade sa svim stranama u Siriji na pokretanju političke tranzicije.

U zemlji se u međuvremenu nastavlja nasilje. Prema tvrdnjama aktivista, vojska je bombardovala dva predgrađa Damaska i rasporedila vojna pojačanja u pokušaju da povrati teritorije koje kontrolišu pobunjenici.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava navodi da je vojska ispalila rakete na Daraju i Moadamiju, predgrađa jugozapadno od prijestonice koja kontrolišu pobunjeničke snage. Strahuje se da bi nagomilavanje vojnih snaga blizu tih područja moglo da znači da je kopnena ofanziva neminovna.
XS
SM
MD
LG