Linkovi

Demonstracije ispred predsedničke palate


Tenkovi egipatske vojske obezbeđuju prostor oko predsedničke palate u Kairu
Tenkovi egipatske vojske obezbeđuju prostor oko predsedničke palate u Kairu

Protivnici egipatskog predsednika Morsija traže odlaganje referenduma o novom ustavu dok mu njegove pristalice izražavaju podršku

Pristalice i protivnici egipatskog predsednika Mohameda Morsija okupljaju se ispred predsedničke palate u Kairu radi nastavka masovnih protesta koji potresaju taj grad.

Dopisnica Glasa Amerike u egipatskoj prestonici, Elizabet Arot, kaže da su Morsijevi protivnici razgnevljeni zbog toga što egipatski lider odbija da odloži sporni referendum o ustavu i povuče svoj prošlomesečni dekret kojim je sebi odobrio obimna ovlašćenja.

Pristalice Muslimanskog bratstva, koje podržava Morsija, takođe se okupljaju skandirajući da zemlja odbacuje sekularizam i da želi da osnova ustava bude samo islam. Vojnici su zaštitili predsedničku palatu barikadama od betonskih blokova i bodljikave žice kako bi sprečili ponavljanje nasilja od prošle nedelje.

Opozicioni lideri izjavili su danas da neće učestvovati u “sveobuhvatnom” dijalogu koji je Morsi sazvao za subotu. Egipatski lider insistira da je dijalog jedino rešenje za ustavnu krizu u kojoj se našao Egipat.

Govoreći juće na nacionalnoj televiziji Morsi je rekao da neće dozvoliti ubistva ili sabotaže, dodajući da je tokom ovonedeljnih demonstracija ispred predsedničke palate poginulo sedmoro, a ranjeno više od 700 ljudi. Predsednik je rekao da je 80 ljudi uhapšeno zbog krivičnih prestupa, uključujući upotrebu vatrenog oružja, i rekao da su neki od uhapšenih “radili to za novac”.

Američki predsednik Barak Obama razgovarao je juče telefonom sa Morsijem kako bi mu preneo svoju “duboku zabrinutost” zbog pogibija i ranjavanja.
XS
SM
MD
LG