Linkovi

Demonstracije u znak podrške Morsiju


Pristalice predsednika Morsija demonstrirale su danas širom Egipta
Pristalice predsednika Morsija demonstrirale su danas širom Egipta

Pristalice predsednika Morsija izražavale su danas podršku njemu i novom ustavu, dok su se sudije državnih sudova pridružile bojkotu

Desetine hiljada islamista demonstrirale su danas širom Egipta u znak podrške predsedniku Mohamedu Morsiju i kontroverznom nacrtu ustava koji se uskoro iznosi na referendum.

Demonstranti su se okupili ispred Kairskog univerziteta i na drugim mestima, mašući zastavama i transparentima i zahtevajući primenu – kako ga oni nazivaju – “božijeg zakona”.

Muslimansko bratstvo je pozvalo na održavanje skupova širom zemlje u znak podrške Morsiju, za koga se očekuje da će danas objaviti datum za održavanje referenduma o novom ustavu - možda već sredinom decembra. Ustavotvorna skupština sastavljena pretežno od islamista odobrila je taj nacrt juče.

U međuvremenu, na kairskom trgu Tahrir već deveti dan uzastopno hiljade ljudi demonstriraju protiv predsednika i nacrta novog ustava.

Sudije državnih sudova pridružile su se juče kolegama iz viših sudova u protestu protiv dekreta kojim je predsednik Morsi dao sebi vanredna ovlašćenja. Državni sudovi su obustavili rad, osim u hitnim slučajevima, zahtevajući da Morsi povuče dekret kojim se proglasio imunim od sudskih odluka.

Morsi je već neko vreme u sukobu sa egipatskim sudijama, od kojih se mnogi protive Muslimanskom bratstvu, koje dominira egipatskim parlamentom. Predsednik je član te, nekada zabranjene političke organizacije.
XS
SM
MD
LG