Linkovi

SAD kritikuju Izrael


Naseljavanje okupirane zapadne obale izraelskim stanovnicima odavno predstavlja prepreku za postizanje mira

Američka Državna sekretarka Hilari Klinton kritikovala je odluku izraelske vlade o izgradnji novih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali

Američka državna sekretarka Hilari Klinton kritikovala je odluku Izraela da sagradi još 3 hiljade domova za jevrejske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali i u Istočnom Jerusalimu, objavljenu posle odluke Ujedinjenih nacija da Palestini odobri status nedržave posmatrača.

Hilari Klinton je juče izjavila da je Obamina administracija, kao i prethodna, “jasno stavljala do znanja Izraelu da takve aktivnosti unazađuju nastojanje da se pregovorima dođe do mira”.

Klinton je govorila na jednom skupu u Vašingtonu, u organizaciji Sejbanovog centra za bliskoistočnu politiku, kojem su prisustvovali izraelski ministar inostranih poslova Avigdor Liberman i ministar odbrane Ehuda Barak.

Izraelski funkcioneri koji su, uz zahtev da im se ne pominju imena razgovarali sa novinarima, izjavili su da je vlada premijera Benjamina Netanjahua odobrila planove za izgradnju kao i preliminarne geometarske radove u drugim delovima zapadne obale.

Ta izraelska odluka razgnevila je Palestince koji proslavljaju istorijsku odluku Generalne skupštine Ujedinjenih nacija da Palestini dodeli status nedržave posmatrača.
XS
SM
MD
LG