Linkovi

Mešoviti rezultati u borbi protiv ejdsa


Doborovoljci u Parizu formirali su ljudski lanac da bi podsetili sugrađane na borbu protiv ejdsa
Doborovoljci u Parizu formirali su ljudski lanac da bi podsetili sugrađane na borbu protiv ejdsa

Suzbijanje opake bolesti u najteže pogođenom području, supsaharskoj Africi, daje dobre rezultate ali teškoće su još velike

Svuda u svetu danas se obeležava Dan borbe protiv ejdsa. Šefica jedne grupe koja obezbeđuje finansiranje i podršku organizacijama na nivou lokalnih zajednica u Africi, kontinentu na kome je ta bolest najrasprostranjenija, kaže da ta borba u supsaharskoj Africi pokazuje izvanredne rezultate ali da su teškoće „i dalje duboke i široke“.

Izvršna direktorka Fondacije Stiven Luis, Ilana Landsberg-Luis, kaže da su organizacije na nivou lokalnih zajednica u supsaharskoj Africi postale pametnije u smišljanju načina za pružanje pomoći obolelima.

U razgovoru za Glas Amerike Ilana Landsberg-Luis rekla je da su jedan od najvećih problema uporne predrasude prema osobama koje su zaražene ili obolele. Drugi problem je nedostatak finansijskih sredstava.

U izveštaju objavljenom povodom Dana borbe protiv ejdsa Ujedinjene nacije kažu da je broj novih slučajeva te bolesti smanjen za 50 odsto u 25 afričkih zemalja sa niskim i srednjim prihodima, što je više od polovine kontinenta.

Program UN za borbu protiv ejdsa kaže da je 2011. u svetu bilo 34 miliona obolelih i da je supsaharska Afrika najteže pogođeno područje u kome je gotovo jedna na svakih 20 osoba zaražena virusom HIV.

Ali ista grupa kaže da je broj umrlih od posledica te bolesti pao za jednu trećinu u proteklih 6 godina i da sve veći broj obolelih prima lekove. Zemlje sa najvećim brojem obolelih, kao što su Malavi, Bocvana i Namibija, dramatično su smanjile broj novih infekcija od 2001. godine.
XS
SM
MD
LG