Linkovi

Smena kineskog rukovodstva


Dekoracije u Velikoj sali naroda u Pekingu, u kojoj se održava kongres kineske Komunističke partije
Dekoracije u Velikoj sali naroda u Pekingu, u kojoj se održava kongres kineske Komunističke partije

Kineski predsednik Hu Đintao povukao se sa položaja šefa Komunističke partije u roku redovne smene rukovodstva koja se događa svakih 10 godina

Kina se sprema da obelodani imena novih najviših lidera koji će pomagati sledećem predsedniku i premijeru da se izbore sa glavnim izazovima kao što su usporavanje ekonomskog rasta i širenje javnog nezadovoljstva zbog korupcije vlasti.

Novi lideri će sutra stupiti na podijum u Velikom holu naroda u Pekingu u okviru proglašenja članova narednog Stalnog komiteta Politbiroa, koji odlučuje o svim najvažnijim stvarima u zemlji.

Gotovo je sigurno d će u Stalnom komitetu biti i verovatni novi predsednik Ši Đingping i novi premijer Li Kećijang, koji su bili članovi i dosadašnjeg devetočlanog Stalnog komiteta.

Ostalih sedam članova odlazi u penziju, ali još nije zvanično saopšteno ko će ih zameniti. Postoje i pretpostavke da će broj članova Stalnog komiteta da se smanji sa devet na sedam.

Kineski predsednik u odlasku Hu Đintao, danas je otišao sa položaja šefa Komunističke partije, završnog dana partijskog kongresa, na kojem se svakih deset godina menja vodeća garnitura u zemlji. Očekuje se da na njegov položaj u partiji sutra bude imenovan njegov potpredsednik, Ši Đinping.
XS
SM
MD
LG