Linkovi

Nova istraga u slučaju Petreus


Pentagon istražuje moguće "neprimerene komunikacije" generala Džona Alena sa ženom čija žalba je pokrenula istragu u slučaju Petreus

Skandal, koji je rezultirao ostavkom direktora CIA-e Dejvida Petreusa, danas je obuhvatio još jednog visokog vojnog zvaničnika, komadanta koalicionih snaga u Avganistanu, generala Džona Alena. Predsjednik Barak Obama odložio je Alenovu nominaciju za vrhovnog komandanta snaga NATO-a u Evropi, nakon što je Pentagon pokrenuo istragu protiv generala zbog nedolične komunikacije sa ženom čija žalba je pokrenula istragu u slučaju Petreus.

Novi obrt u sve većem skandalu koji je počeo vanbračnom vezom bivšeg direktora CIA-e Dejvida Petreusa. Američki general Džon Alen, koji je naslijedio Petreusa na čelu američke komande u Avganistanu, predmet je nove istrage zbog navodne nedolične komunikacije sa Džil Keli, jedne od ključnih osoba u slučaju koji ovih dana potresa naciju.

“Dok se istražuje ovaj slučaj i dok se ne utvrde činjenice, general Alen će ostati na položaju komandanta koalicionih snaga u Avganistanu. Njegovo liderstvo bilo je ključno kada je riječ o značajnom napretku koji su koalicone snage, u saradnji sa našim avganistanskim partnerima, postigle u pogledu veće bezbjednosti za avganistanski narod”, saopštio je Džordž Litl, portparol Sekretarijata za odbranu.

Alenova nominacija za vrhovnog komandanta snaga NATO-a u Evropi je međutim odložena.

“Na zahtjev sekretara za odbranu, predsjednik je stopirao nominaciju generala Alena za položaj vrhovnog komandanta snaga NATO-a u Evropi, dok Sekretarijat za odbranu ne istraži njegove postupke“, izjavio je Džej Karni, portparol Bijele kuće.

Neimenovani američki zvaničnik, koga citira agencija Rojters, saopštio je da FBI ispituje 20 do 30 hiljada stranica prepiske između američkog generala i Keli, uglavnom i-mejlova poslatih u protekle dvije godine. Još nije poznato da li dokumenta otkrivaju objavljivanje povjerljivih informacija, te da li se Petreus pominje u i-mejlovima. Alen, koji je u četvrtak trebalo da prisustvuje senatskom pretresu za potvrđivanje njegove nominacije na novi položaj, poriče bilo kakvu krivicu.

Džil Keli, inače prijateljica bračnog para Petreus, prvobitno je obavijestila FBI o prijetećim i-mejlovima koje je dobila od Pole Broudvel, Petreusovog biografa i, kako se ispostavilo tokom istrage, njegove bivše ljubavnice. Kada je podnio ostavku u petak, bivši direktor CIA-e priznao je da je imao vanbračnu vezu. Desetine federalnih agenata sinoć su pretresle kuću Broudvel u Šarlotu, a izvori navode da je ona pristala na pretragu.

Bivši Petreusovi službenici i njegovi prijatelji, kazali su juče Asošijeted presu da je general bio neprijatno iznenađen kada je saznao da je njegova ljubavnica osumnjičena za slanje prijetećih i-mejlova. Takođe je demantovao da je dao Poli Broudvel bilo kakve osjetljive vojne informacije koje su navodno otkrivene u njenom kompjuteru.

Slučaj dodatno komplikuje i informacija da je FBI agent, koga je Džil Keli prvo kontaktirala, njoj slao svoje obnažene fotografije, te da je zaobišao agenciju i direktno obavijestio Kongres o skandalu. Zakonodavci takođe žele da znaju zašto su FBI i sekretar za pravosuđe čekali do protekle nedelje da obavijeste Bijelu kuću.

“Predsjednik je svakako bio iznenađen kada je bio obaviješten o situaciji u vezi sa generalom Petreusom u četvrtak. On veoma cijeni izuzetno služenje generala Petreusa svojoj zemlji i u uniformi i u CIA-i. Predsjednik je usredređen na svoju agendu i ima povjerenja u vršioca dužnosti direktora CIA-e i vojsku, da sprovedu različite misije koje im je zadao. On međutim neće donositi velike odluke na osnovu dvije situacije i dva individualna slučaja”, rekao je Džej Karni.

Petreusovu ostavku prokomentarisao je i sekretar za odbranu Lion Paneta, koji je na putu u Australiju ocijenio da je riječ o ispravnom potezu.

"Važno je da lični integritet bude na prvom mjestu kada ste direktor CIA-e, ako se uzmu u obzir svi izazovi sa kojima se suočavate na tom položaju”, zaključio je Paneta.
XS
SM
MD
LG