Linkovi

Počeo proces smene lidera u Kini


Govor kineskog predsednika Hua Đintaoa građani Pekinga mogli su da prate na velikom video ekranu u centru grada
Govor kineskog predsednika Hua Đintaoa građani Pekinga mogli su da prate na velikom video ekranu u centru grada

Odlazeći kineski predsednik Hu Đintao upozorio da korupcija potkopava Komunističku partiju i da bi mogla da bude fatalna po njenu budućnost

Proces smene vođstva u Kini, koji se događa svakih deset godina, započeo je upozorenjem odlazećeg predsednika Hua Đintaoa, koji je rekao da vladajuću Komunističku partiju i čitavu zemlju čekaju fatalne posledice ukoliko se ne stane na put korupciji.

Na sednici izrazito orkestriranog sastanka Nacionalnog kongresa, koji se održava svakih pet godina, okupilo se oko 2.300 delegata. U velikoj sali Palate naroda odlazeći predsednik Hu Đintao održao je svoj poslednji govor u tom svojstvu. Njegovo 90-minutno izlaganje nije sadržalo mnogo novosti ali Đintao nije štedeo reči o korupciji u partiji.

„Ukoliko ne rešimo korupciju, to bi moglo da bude fatalno za partiju, a možda bi mogla da sruši i partiju i državu“, rekao je Đintao.

Njegove reči su došle u jeku skandala u vezi sa zvezdom u usponu u Komunističkoj partiji Kine, Bo Šilajem, koji je izbačen iz partije zbog korupcije i zloupotrebe vlasti.
Ju Đingzi je delegat iz Šangaja.

„Pošteno rečeno, ovo nije prvi put da pažnju privlači neki slučaj u kojem je umešan neki visoki zvaničnik. Pošto je Kineska komunistička partija vladajuća, ona uvek obraća pažnju na takve stvari i to sve više. Naravno da treba da radimo više na tom problemu,“ kaže delegat Đingzi.

Pored korupcije funkcioneri će morati da se pozabave usporenom privredom i rastućim socijalnim nemirima. Iako kineski lideri često govore o tome da slušaju narod oni odbacuju širu diskusiju o osnovnim građanskim pravima jer se brinu kuda bi takav dijalog vodio, kaže Fil Robertson, saradnik oranizacije Hjuman rajts voč.

„Kineska vlada je vrlo zabrinuta u pogledu ljudskih prava, u smislu da bi razgovor o tome omogućio širu rasprava o drugim pitanjima koji se odnose na probleme od Tibeta do Šinđijanga, a u vezi sa svakodnevnim kršenjima prava kineskih građana koji žele da koriste Internet,“ kaže Fil Robertson.

Hu Đintao se nije osvrnuo na rastuće nezadovoljstvo Kineza, ali je apelovao na partiju da obezbedi ravnomerniji i stabilniji razvoj zemlje.

„Trebalo bi da do 2020. udvostručimo bruto nacionalni dohodak po stanovniku i za urbane i za ruralne stanovnike.“

Hu Đintaoa će na položaj lidera Komunističke partije naslediti sadašnji potpredsednik Ši Đinping, koji bi trebaolo da stupi na dužnost početkom iduće godine.
XS
SM
MD
LG