Linkovi

Sirijski pobunjenici osvojili strateški grad


Sirijski pobunjenici osmatraju pokrete vladinih trupa u četvrti Karmal Džabi, u Alepu
Sirijski pobunjenici osmatraju pokrete vladinih trupa u četvrti Karmal Džabi, u Alepu

Pobunjenička kontrola nad važnom raskrsnicom znatno će otežati dopremanje pojačanja i oklopnih vozila vladinim snagama u Alepu

Sirijski aktivisti kažu da su opozicione snage preuzele kontrolu nad strateški važnim severnim gradom Sarakibom, koji je bio jedan od ključnih za napade vladinih snaga na pobunjenike u Alepu.

Sirijska opsrvatorija za ljudska prava kaže da su se snage lojalne predsedniku Bašaru al-Asadu potpuno povukle iz Sarakiba, raskrsnice glavnih puteva koji vode ka Alepu, Damasku i mediteranskoj obali.

Juče, kratko vreme posle tih napada, na sajtu Jutjub pojavio se video snimak na kome se vide navodno pobunjenici kako pogubljuju vojnike. Vojnici su navodno pogubljeni pošto su se predali pobunjenicima.

Nije bilo moguće proveriti autentičnost pomenutog video snimka, ali on je izazvao snažne kritike od strane međunarodnih grupa za ljudska prava.

Agencija Ujedinjenih nacija za ljudska prava saopštila je da taj snimak verovatno predstavlja dokaz o ratnim zločinima. Grupe za ljudska prava, uključujući Amnesti internešenel, osudile su to delo.

Sirijska vlada i državni mediji nisu komentarisali pomenuti video snimak niti pominju tvrdnje pobunjenika o zauzimanju strateški važnog grada.

Pobunjenička kontrola nad Sarakibom veoma će otežati vladinim snagama da dopremaju pojačanja i oklopna vozila za odbranu svojih položaja u Alepu.

Direktor Sirijske opservatorije za ljudska prava, Rami Abd al-Rahman, izjavio je danas za Glas Amerike da pobunjeničke snage sada kontrolišu prostor oko Sarakiba širok 25 kilometara u svim pravcima. On je dodao da to znači da će konvoji kojima vlada šalje pojačanja svojim vojnicima u Alepu biti podložniji napadima pobunjenika.

Konflikt u Siriji ulazi u 20. mesec i u njemu je, kako se procenjuje, do sada poginulo 36 hiljada ljudi. Više stotina žrtava palo je samo u proteklih nedelju dana, otkada su vladine snage pojačale vazdušne napade na područja koja su u rukama pobunjenika.
XS
SM
MD
LG