Linkovi

OEBS: Izbori u Ukrajini „korak unazad“


Članovi parlamentarne skupštine OEBSa tokom konferencije za medije, danas, u Kijevu
Članovi parlamentarne skupštine OEBSa tokom konferencije za medije, danas, u Kijevu

Prema preliminarnim rezultatima jučerašnjeg glasanja vladajuća stranka predsednika Viktora Janukoviča zadržaće većinu u parlamentu

Međunarodni posmatrači kritikuju Ukrajinu zbog jučerašnjih parlamentarnih izbora, čiji preliminarni rezultati nagoveštavaju da će vladajuća stranka zadržati većinu.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju - OEBS – iznela je svoju kritiku u današnjem izveštaju. Koordinatorka misije OEBSa, Valburga Habsburg Daglas, rekla je da je na neki način izborni proces predstavljao „korak unazad“.

U izveštaju OEBSa navodi se da je u danima uoči izbora bilo značajnih problema. Valburga Daglas okrivljuje za to pretežno vladajuću stranku, za koju kaže da je koristila državna sredstva za finansiranje kampanjskih aktivnosti i da je kontrolisala protok informacija.

Danas, posle prebrojavanja oko jedne trećine glasova, ukrajinska izborna komisija je saopštila da je Stranka regiona, predsednika Viktora Janukoviča, osvojila oko 34 odsto glasova. Janukovičeva saveznica, Komunistička partija Ukrajine, zauzela je treće mesto sa oko 15 odsto glasova.

Prozapadna Otadžbinska stranka, zatvorene liderke opozicije Julije Timošenko, osvojila je oko 23 odsto glasova.
XS
SM
MD
LG