Linkovi

Karadžić: Zaslužio sam nagradu


Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske optužen za genocid i druge teške zločine
Radovan Karadžić, bivši predsednik Republike Srpske optužen za genocid i druge teške zločine

Bivši lider bosanskih Srba smatra da je učinio sve u svojoj moći da izbegne rat i umanji ljudske patnje tokom rata u Bosni, krajem prošlog veka

Bivši predsednik Republike Srpske, Radovan Karadžić danas je uvodnom izjavom na početku svoje odbrane pred Haškim tribunalom, izazvao oštre reakcije porodica žrtava rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Optužen za zločine protiv čovečnosti, bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić u uvodnoj izjavi, koja nije svedočenje, negirao je da je imao plan za genocid nad Muslimanima.

“Umesto što sam optužen za zločine u našem građanskom ratu, trebalo bi da budem nagrađen zato što sam učinio sve što je u ljudskoj moći da do građanskog rata ne dođe”, rekao je Karadžić.

Jedan od trojice bivših ratnih lidera bosanskih Srba, 67-ogodišnji Karadžić se tereti za genocid nad 8 hiljada Muslimana u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom Bosne i Hercegovine tokom 1990-ih i terorisanje stanovništva Sarajeva artiljerijskim i snajperskim napadima.

Predsednica udruženja “Majke enklava Srebrenice i Žepe”, Munira Subašić, izjavila je povodom Karadžićeve izjave da je on uvredio žrtve i da se brani lažima. Porodice žrtava takođe su oštro reagovale na Karadžićevo obraćanje Haškom tribunalu.

“Ismeva nas. Ne znam da li se pretvara da je lud, ili stvarno pokušava da ubedi ljude da je to što govori istina”, kaže Kada Hotić koja je u Srebrenici izgubila sina i supruga.

Glavni tužilac Haškog tribunal Serž Bramerc, rekao je da Karadžić ima pravo da izjavi šta god želi, ali da Tužilaštvo ima jak slučaj i da je izneto dovoljno dokaza o njegovoj krivici za genocid i druge teške zločine.

Tribunal je prvu optužnicu protiv Karadžića podneo sredinom 1995, ali je on uhapšen tek 2008. u Beogradu i potom prebačen u pritvor Haškog tribunala u Sheveningenu.
XS
SM
MD
LG