Linkovi

Hilari Klinton preuzima odgovornost


Američka državna sekretarka Hilari Klinton govori na jednom sastanku, juče u Limi, glavnom gradu Perua

Američka državna sekretarka preuzela je odgovornost za posledice prošlomesečnog smrtonosnog napada na američki konzulat u Bengaziju

Američka državna sekretarka Hilari Klinton preuzela je odgovornost za posledice smrtonosnog napada prošlog meseca na američki konzulat u Bengaziju, ističući da bezbednost američkih diplomata u svetu potpada pod njenu nadležnost.

Ona je u intervjuu za jednu televizijsku stanicu u Peru, gde se nalazi u poseti, rekla da predsednik Barak Obama i potpredsednik Džozef Bajden nisu mogli da budu upoznati sa konkretnim odlukama koje donose službe bezbednosti Stejt dipartmenta. Dodala je da okolnosti u kojima su 11. septembra ubijeni američki ambasador i još tri člana osoblja konzulata u Bengaziju, nisu bile sasvim jasne u vreme napada.

Pomenuti napad i reagovanje Obamine administracije, postali su predmet rasprave u tekućoj izbornoj kampanji. Republikanski kandidat Mit Romni kritikuje Obamu da konzulat nije bio obezbeđen na odgovarajući način.

Hilari Klinton je u sinoćnoj izjavi takođe rekla da ne želi da pomenuti napad postane predmet političke igre.

Obamina administracija je prvo saopštila da je do napada došlo posle protesta u Bengaziju protiv antiislamskog filma snimljenog u SAD, ali sada navodi da je reč o terorističkom napadu. Senator Džon Mekejn i još dva republikanska senatora, pohvalili su izjavu državne sekretarke, ali su dodali da konačna odgovornost leži na predsedniku.

Na prošlonedeljnoj debati sa republikanskim potpredsedničkim kandidatoma Polom Rajanom, potpredsednik Džozef Bajden je rekao da on i predsednik Obama nisu bili upoznati sa zahtevima za pojačanu bezbednost američke diplomatske misije u Bengaziju. Tokom pretresa u jednom odboru Predstavničkog doma Kongresa, izneto da je Stejt department nekoliko puta odbio zahtev za pojačano obezbeđenje pomenutog konzulata. Prema svedočenju jednog zvaničnika Državnog sekretarijata, u vreme napada u Bengaziju broj pripadnika službe bezbednosti je bio odgovarajući.

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG