Linkovi

Dodeljena Nobelova nagrada za ekonomiju


Ovogodišnji dobitnici Nobelove nagrade za ekonomiju, američki ekonomisti Alvin Rot (levo) i Lojd Šepli

Dvojica američkih ekonomista nagrađena zbog kreiranja mehanizama za efikasno povezivanje učesnika različitih tržišnih grana

Dvojica američkih ekonomista osvojila su ovogodišnju Nobelovu nagradu za ekonomiju zbog svojih rezultata u kreiranju tržišnih institucija koje se na najefikasniji mogući način uklapaju u različite grane tržišta.

Kraljevska švedska akademija nauka u Stokholmu saopštila je danas da je nagradu dodelila profesoru ekonomije na Univerzitetu Harvard, Alvinu Rotu, i profesoru Univerziteta države Kalifornije u Los Anđelesu, Lojdu Šepliju.

Akademija je odala priznanje 89-godišnjem Šepliju za razvijanje procesa za stabilno spajanje različitih ljudi ili organizacija na nekom tržištu koji ograničava tendenciju da manipulišu jedni drugima. 60-godišnji Rot nagrađen je zbog svojih eksperimenata koji su pokazali kako Šeplijeva teorija može da u praksi poboljša funkcionisanje važnih tržišta.

Švedska akademija je saopštila da je Rot iskoristio Šeplijeva otkrića za poboljšanje postojećih instrukcija za spajanje novih lekara sa bolnicama, učenika sa školama i dobrovoljnih davalaca organa sa pacijentima. Akademija kaže da će pomenuta dvojica Amerikanaca, koji su radili nezavisno jedan od drugog, podeliti novčanu nagradu od milion i 200 hiljada dolara zbog, kako je rečeno, „izvanrednog primera ekonomskog inženjeringa“.

Nobelova nagrada za ekonomiju nije bila uključena u nagradni fond koji je svojim testamentom uspostavio švedski pronalazač i industrijalac Alfred Nobel. Tu nagradu uspostavila je u Nobelovu čast Švedska centralna banka 1968. godine.
XS
SM
MD
LG