Linkovi

Obama i Romni sutra ponovo debatuju


Mit Romni i predsednik Obama rukuju se pred početak svoje prve javne debate
Mit Romni i predsednik Obama rukuju se pred početak svoje prve javne debate

Izborni štabovi predsednika Obame i njegovog republikanskog rivala Mita Romnija užurbano se pripremaju za sutrašnju, drugu od tri debate

Štabovi predizbornih kampanja američkog predsednika Baraka Obame i njegovog republikanskog suparnika Mita Romnija uvereni su u sposobnost njihovih kandidata da na sutrašnjoj debati energično iznesu svoja stanovišta na uvid američkom narodu.

Pre samo dve nedelje, predsednik Obama je čak i u očima svojih najvećih pristalica imao slab nastup u debati sa Romnijem, koji se pokazao spremnijim od njega.

Obamin visoki savetnik Dejvid Akselrod je izjavio da će sutrašnji duel u Njujorku biti prilika za predsednika da biračima ponudi bolju argumentaciju za njegov reizbor.

„Drugu stvar koju će on preduzeti… u stvari videli smo kako je guverner Romni tokom tog nastupa odustajao od sopstvenih predloga pa će predsednik svakako da mu se suprotstavi, kao što je to učinio potpredsednik Bajden u debati sa Polom Rajanom,“ rekao je Akselrod.

Visoki savetnik u Romnijevom štabu, Ed Gilespi, istakao je da će bivši guverner ponoviti svoju poruku koja ima odjeka kod američkog naroda.

„Naš je cilj da i dalje omogućimo američkom narodu da vide i čuju planove Mita Romnija za oporavak zemlje, da sagledaju očigledno različite opcije koje se nalaze pred njima, u smislu pravca kojim bi guverner Romni poveo zemlju, smanjivanjem poreza za srednju klasu, uravnotežavanjem budžeta i otvaranjem novih radnih mesta, nasuprot predsedniku Obami, čije bi sledeće četiri godine ličile na protekle četiri godine, što jednostavno ne bismo mogli da izdržimo,“ rekao je Gilespi.

U međuvremenu, nestala je značajna prednost koju je predsednik Obama uživao neposredno pre prve debate. Romnijevi izborni skupovi su postali posećeniji, a i njegove pristalice pokazuju veći entuzijazam.

Sutrašnja debata biće druga od ukupno tri predsedničke debate koje su planirane pre izbora 6. novembra.
XS
SM
MD
LG