Linkovi

Kapsula Dragon spojena sa svemirskom stanicom


Privatna teretna svemirska letelica Dragon na prvom zvaničnim letu do Međunarodne svemirske stanice

Prva letelica jedne privatne kompanije uspešno je dopremila na Međunarodnu svemirsku stanicu gotovo pola tone neophodnih zaliha

Privatna teretna svemirska letelica Dragon uspešno je spojena sa Međunarodnom svemirskom stanicom na koju je donela pola tone zaliha, u okviru prvog zvaničnog leta za agenciju NASA.

Rano jutros astronauti na stanici prihvatili su kapsulu uz pomoć robotizovanog krana i spojili je sa stanicom. Komandant svemirske stanice Sunita Vilijams u šali je javila Kontroli misije u Hjustonu da je „zmaj ukroćen“, praveći aluziju na naziv kapsule Dragon što na engleskom znači „zmaj“.

Očekuje se da će kapsula ostati spojena sa stanicom oko dve i po nedelje.

Prema ugovoru sa američkom svemirskom agencijom NASA, vrednom milijardu i 600 miliona dolara, privatna kalifornijska kompanija Spejs eks obaviće još 11 prevoza zaliha do stanice. NASA u međuvremenu sarađuje sa pomenutom kompanijom u gradnji kapsula koje bi mogle da prevoze i astronaute.

Druga privatna firma koja sarađuje sa agencijom NASA, Orbital sajenses korporejšn, iz Virdžinije, trebalo bi da kasnije ove godine prvi put lansira svoju svemirsku letelicu Signus, uz pomoć takođe sopstvene rakete Antares.

Agencija NASA je prošle godine povukla iz upotrebe svoje orbitalne letelice tipa šatl.
XS
SM
MD
LG