Linkovi

Guverner kineske banke ne ide u Tokio


Kina je odlučila da ne šalje svog najvišeg finansijskog funkcionera na zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda u japanskoj prestonici

Kina je odlučila da ne šalje svog najvišeg finansijskog funkcionera na ovonedeljno zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda u Tokiju, dok teritorijalni spor između dve zemlje i dalje ugrožava njihove diplomatske odnose.

MMF je danas saopštio da je guverner Narodne banke Kine, Žou Šaočuan, otkazao je svoje učešće zbog, kako je Peking saopštio, prezauzetosti. Žou je trebalo da održi jedan od važnijih govora na konferenciji ali je sada umesto njega poslat njegov zamenik.

Kineski državni mediji prenose da će kinesku delegaciju predvoditi viceguverner Narodne banke Kine, Ji Gang, i zamenik ministra finansija Žu Guangjao. Takođe je saopšteno da su četiri velike kineske banke odustale od učešća na godišnjim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Glavni sekretar japanskog kabineta, Osamu Fudžimura, izrazio je razočaranost zbog tih odustajanja.

Do najnovijeg razvoja događaja došlo je u jeku sve ozbiljnijeg spora između Kine i Japana oko grupe nenastanjenih ostrva u Istočnom kineskom moru, koji je već počeo da ugrožava značajne trgovinske veze između dve najveće azijske ekonomske sile.
XS
SM
MD
LG