Linkovi

Džordž Kluni debituje na Brodveju


Džordž i Amal Kluni (Foto: Alberto Pezzali/Invision)
Džordž i Amal Kluni (Foto: Alberto Pezzali/Invision)

Džordž Kluni će sledeće godine debitovati na Brodveju u projektu koji je dobro poznat holivudskoj zvezdi: „Laku noć, i srećno“ ("Good Night, and Good Luck")

Kluni će igrati legendarnog TV novinara Edvarda R. Maroua u scenskoj adaptaciji filma iz 2005. koji mu je doneo nominaciju za Oskara i bio je među kandidatima za najbolji film.

"Čast mi je, posle svih ovih godina, što se vraćam na scenu, a posebno na Brodvej, umetničku formu i mesto kome svaki glumac teži", naveo je Kluni u saopštenju.

Predstava „Laku noć i srećno“ - koju će režirati Dejvid Kromer - biće premijerno prikazana na Brodveju u proleće 2025. u Šubert teatru. Ponovo će scenario zajedno da pišu Kluni i Grant Heslov.

U 90-minutnom crno-belom filmu Dejvid Stratern je igrao ulogu Maroua i prirodno je da se pretvori u predstavu: radnja puna dijaloga odvija se na nekoliko setova. Naslov potiče od Maruovog potpisivanja TV emisije „See It Now“.

Ključni deo Klunijevog filma prikazao je Maruovu borbu da održi podršku rukovodilaca CBS-a za kritičko izveštavanje o republikanskom senatoru Džozefu Makartiju, poznatom po optuživanju državnih službenika za nelojalnost. Kluni je igrao kokreatora emisije „See It Now“ Freda Frendlija, koji je odoleo intenzivnom pritisku i obezbedio da izveštaji dođu u etar.

Marou, koji je umro 1965. godine, smatra se jednim od arhitekata američkih vesti.

"Edvard R. Marou je delovao na osnovu neke vrste moralne jasnoće koja je retka u današnjem medijskom pejzažu. Postojala je neposrednost u tim ranim televizijskim prenosima uživo koji se danas mogu efikasno uhvatiti samo na sceni, pred publikom uživo," navodi Kromer u saopštenju.

Klunijevi su poznati u svetu novinarstva. Klunijev otac, Nik Kluni, radio je kao voditelj TV vesti u raznim gradovima uključujući Sinsinati, Solt Lejk Siti i Los Anđeles. Takođe je pisao kolumnu u novinama u Sinsinatiju i predavao studentima žurnalistike na Američkom univerzitetu.

U vreme kada je film izašao, Kluni je rekao da je njegova porodica ponosna na to kako su novinari smatrali vladu odgovornom tokom paranoje komunističke pretnje iz 1950-ih. Kluni je rekao da želi da snimi film kako bi ljudi ponovo čuli neke „stvarno dobro napisane reči o četvrtom staležu“.

“Četvrti stalež” je izraz koji se u anglosaksonskom svetu često koristio za štampu, a potom i za sve medije, navodi se na sajtu Merijam Vebster rečnika, dok se na Balkanu za istu stvar često upotrebljava formulacija “sedma sila”.

XS
SM
MD
LG