Linkovi

Popis na Kosovu ide po planu, učestvuju i pripadnici srpske zajednice


Kosovo, Pristina, representatives of Kosovo's statistics Agency
Kosovo, Pristina, representatives of Kosovo's statistics Agency

Oko 200.000 stanovnika popisano je na Kosovu od 5. aprila kada je počeo popis stanovništva, domaćinstava i stanova, objavila je Agencija za statistiku Kosova.

‚‚Kada je reč o porodičnim domaćinstvima, ima više od 47.000 koja su već registrovana i očekujemo da ih se još registruje. Do sada imamo više od 200.000 rezidenata koji su registrovani. Kada je podela prema polu u pitanju, mogu reći da je više žena registrovano. Podatak koji je interesantan je da su neki od registrovanih građana navršili više 100 godina života. Prijavljeni su i ljudi koji žive u inostrantvu", izjavio je Burim Limoli - šef informacionih sistema u kosovskoj Agenciji za statistiku.

Popis građana se, za sada, odvija prema planu - kaže Avni Kastrati, izvršni direktor Agencije za statistiku Kosova. On je rekao da se popis odvija i u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Ukazao je da se deo srpske zajednice već odazvao popisu uprkos, kako je naveo , pozivu Srpske liste da ne učestvuju u ovom procesu.

Ovih dana imamo učešće srpske zajednice i u severnim opštinama, imamo ljude koji su se dobrovoljno registrovali uprkos nekim izazovima. Mislimo da će narednih dana veliki deo njih biti deo registracije, jer sarađujemo sa opštinama i drugim institucijama, očekujemo. Deo zajednice iz severnih opština se već registruje”, rekao je on.

Ipak, Kastrati nije mogao da precizira koji je tačan broj popisanih stanovnika iz srpske zajednice.

Ima onih koji su se registrovali, ali za sada nemamo tačne podatke o broju registrovanih”, rekao je Kastrati.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova na Kosovu koji je počeo 5. aprila trajaće do 17. maja. Građani koji odbiju da se registruju mogu biti kažnjeni novčanom kaznom do 2.000 evra.

XS
SM
MD
LG