Linkovi

Lokalizovan veliki požar u Kineskom tržnom centru u Beogradu, u gašenju učestvovali i helikopteri


Vatrogasci ispred kineskog tržnog centra na Novom Beogradu (Fonet/Marko Dragoslavić)
Vatrogasci ispred kineskog tržnog centra na Novom Beogradu (Fonet/Marko Dragoslavić)

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) lokalizovali su požar koji je izbio u sredu rano ujutru u Kineskom tržnom centru u Ulici Jurija Gagarina u Novom Beogradu, saopšteno je iz MUP.

U saopštenju se dodaje da, prema dosadašnjim informacijama, nema povređenih osoba, kao i da je dogašivanje požara u toku.

Iz MUP su naveli da u intervenciji učestvuje 76 vatrogasaca-spasilaca sa 25 vatrogasnih vozila, dok su pripadnici Helikopterske jedinice sa tri helikoptera u 37 naleta izbacili ukupno 71 tonu vode.

Na mestu požara čule su se i eksplozije.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Luka Čaušić rekao je da se pretpostavlja da je uzrok požara najverovatnije eksplozija plinske boce iz restorana brze hrane koji se tu nalazi, ali da ništa ne može sa sigurnošću da se kaže dok požar u potpunosti ne bude ugašen.

"Požar je stavljen pod kontrolu, spasili smo značajan broj lokala koji su sa druge strane tržnog centra, helikopteri su odradili značajan posao, naši ljudi su dali sve od sebe. Bio je izazov sprečiti ljude da uđu, da spase imovinu", rekao je Čaušić za N1.

Najveći deo Kineskog tržnog centra u Bloku 70 izgoreo je u požaru 2021. godine. Tada je požar zahvatio površinu od 4.000 kvadratnih metara.

Zbog požara vazduh dodatno zagađen

Zbog požara u Bloku 70 na Novom Beogradu vazduh je u tom delu grada dodatno zagađen, ali i u delovima grada kuda se kreće dim i preporuka je da se obavljanje aktivnosti preusmeri na zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha, a ako neko izlazi van trebalo bi da stavi masku koja štiti od zagađujućih materija, prenosi Radio-televizija Srbije.

Gradski zavod za javno zdravlje Beograd prati koncentracije zagađujućih materija na lokacijama koje se nalaze u potencijalnoj zoni uticaja požara u Kineskom tržnom centru.

Od izbijanja požara u narednih sat vremena bio je zabeležen porast koncentracija zagađujućih materija, pre svega suspendovanih čestica PM10, PM2,5, NO2 i CO koje se mogu dovesti u vezu sa požarom, na mernim mestima AMS Novi Beograd-Omladinskih brigada, AMS Zemun-Tošin Bunar i AMS Zemun-Ugrinovačka.

Tokom drugog sata od izbijanja, zabeležen je blagi trend opadanja koncentracija zagađujućih materija na tim mernim stanicama, dok su koncentracije zagađujućih materija blago povišene na mernim mestima AMS Ada Marina, AMS Ada Petlja i AMS Banovo brdo.

Prema podacima sa portala Beoeko vazduh je zagađen na tim lokacijama, što znači da se zdravstvene tegobe mogu javiti u celoj populaciji, s tim što se kod osetljivih grupa mogu javiti ozbiljnije zdravstvene tegobe nego u populaciji zdravih osoba.

Preporuka je da se obavljanje aktivnosti preusmeri na zatvoreni prostor dok se ne poboljša kvalitet vazduha.

U ovom izveštaju korišćeni su materijali agencije Fonet i portala N1

XS
SM
MD
LG