Linkovi

Protest crnogorskih prosvetara: Štrajk ako se ne povećaju plate


Protest prosvetnih radnika ispred Skupštine Crne Gore, 27. decembra 2023.
Protest prosvetnih radnika ispred Skupštine Crne Gore, 27. decembra 2023.

Sindikat prosvjete Crne Gore organizovao je u srijedu protest ispred Skupštine, jer budžetom za narednu godinu nije predviđeno povećanje zarada zaposlenima u toj oblasti.

Iz te radničke organizacije tvrde da im je povećanje plata, od 1. januara 2024. garantovano Granskim kolektivnim ugovorom koji su, u decembru prošle godine, potpisali sa prethodnom Vladom premijera Dritana Abazovića.

Iz Sindikata prosvjete je poručeno da će prosvetne radnike pozvati na štrajk u drugom polugodištu, ukoliko zaposlenima u toj oblasti od početka naredne godine plate ne budu veće deset odsto.

“Sindikat prosvjete neće stati na ovome, ukoliko se ne riješi naša situacija u parlamentu danas. Tužbe sudovima su neminovne, a to znači enorman trošak za državu Cru Goru. Tada ćemo da tražimo od odgovornih da iz svojih džepova plate štetu, a pozvaćemo premijera i ostale da podnesu ostavke. Štrajk u drugom polugodištu će biti vrlo izvjestan”, poručio je predsjednik sindikata prosvete Radomir Božović.

Protest prosvetnih radnika ispred Skupštine Crne Gore, 27. decembra 2023.
Protest prosvetnih radnika ispred Skupštine Crne Gore, 27. decembra 2023.

On je rekao je da je Granskim kolektivnim ugovorom predviđeno postepeno povećanje koeficijenata za zaposlene u prosvjeti, 45 odsto u dvije godine, iz tri puta”. Prosvetari su, po tom osnovu, prvo uvećanje plata dobili 1. januara 2023. , a u naredne dvije godine trebalo je da uslijedi povećanje po 10 odsto.

"Bilo je priče da sindikat ne umije da pregovara, da smo prevareni, ja ne mogu da vjerujem da mi imamo Vladu koja bi prevarila prosvjetne radnike", kazao je Božović na protestu.

On je rekao da je ovakav potez prosvetnih radnika iznuđen i da su se okupili da “brane svoje dostojanstvo i pravni poredak Cre Gore”.

Božović je poslanicima u Skupštini Crne Gore poručio da od njih zavisi da li će podržati amandman za prosvetu, težak 18 miliona i na taj način, kako je kazao, spasiti pravo i pravdu.

Protest crnogorskih prosvetara ispred Skupštine u Podgorici
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Iz Sindikata prosvete je saopšteno da će “ukoliko Granski kolektivni ugovoro ne bude primijenjen na januarsku platu sa novim koeficijentima, 15 hiljada zaposlenih u prosvjeti tužiti državu a, prema prvim procjenama, taj trošak iznosio bi 20 miliona eura, samo za sudske sporove”.

Premijer Milojko Spajić je, nedavno, nakon razgovora sa predstavnicima Sindikata prosvete, saopštio da "prethodna Vlada, koja je potpisala Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete u decembru 2022. za period od skoro godinu, nije stvorila preduslove da se obećano i potpisano ispuni".

"Nije potpisala Sporazum niti u okviru limita potrošnje planirala povećanje zarada prosvjetnih radnika. U fokusu nove Vlade su urgentni problemi u prosvjetnom sistemu: vršnjačko nasilje u školama, uslovi rada i zaštita prosvjetnih radnika na radnom mjestu, bezbjednost u školama, loši rezultati na testiranjima. Zajednički rad na otklanjanju problema je krucijalan, jer je oblast prosvjete jedan od najvažnijih stubova razvoja i napretka društva", napisao je tada Spajić na društvenoj mreži X.

XS
SM
MD
LG