Linkovi

Orban bilbordima protiv Ursule fon der Lajen i Soroša: Ne igramo kako vi svirate


Bilbord u Budimpešti na kojem su Aleks Soroš i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa porukom "Ne igramo kako oni sviraju" (foto: Rojters/Bernadet Sabo)
Bilbord u Budimpešti na kojem su Aleks Soroš i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen sa porukom "Ne igramo kako oni sviraju" (foto: Rojters/Bernadet Sabo)

Mađarska vladajuća partija Fides organizovala je postavljanje bilborda na kojima se kritikuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Bilbordi su deo kampanje za izbore za Evropski parlament u junu sledeće godine, a na njima su likovi fon der Lajen i Aleksa Soroša, sina američkog milijardera i liberala Džordža Soroša, koji je mađarskog porekla.

Poruka na bilbordima je: "Ne igramo kako oni sviraju".

Ovo je prvi put da je kampanja partije mađarskog premijera Viktora Orbana usmerena lično na predsednicu Evropske komisije, iako je EU česta meta kritika. Takođe, pošto je Soroš Jevrejin, neki vide poruku kao antisemitsku - što Orbanova stranka negira.

Slični bilbordi već su se pojavili 2019. godine, kada je predsednik Evropske komisije bio Žan Klod Junker. Uz njega, na bilbordima je bio Džordž Soroš. Takav potez izazvao je salvu kritika na račun Mađarske u Briselu, a Orban ih je skinuo tek pošto je Evropska narodna partija (EPP), najveća grupa desnih stranaka u Evropskom parlamentu, zapretila da će izbaciti Fides iz članstva.

Orbanova stranka je, međutim, sama napustila EPP dve godine kasnije.

Orban, čija vlada se trudi da odblokira milijarde evra iz Evropskih fondova - koje je EU zaključala zbog erozije demokratije, rekao je da Mađarska "mora da kaže NE aktuelnom evropskom modelu napravljenom u Briselu".

Očekuje se da Mađarska bude velika tema narednog samita EU sredinom decembra, budući da je reč o zemlji koja pokazuje najviše razumevanja za Rusiju i skeptična je po pitanju članstva Ukrajine u EU.

Mađarska vlada je građanima u petak poslala upitnik sa pitanjem da li EU treba Ukrajini da dodeli još sredstava ili da je primi u članstvo.

"Oduprećemo se suludim idejama briselskih birokrata, invaziji migranata, rodnoj propagandi, iluziji u vezi sa ratom u Ukrajini, kao i članstvu te zemlje koja nije spremna za EU", poručio je Orban članovima svoje partije.

On je na vlasti u Mađarskoj od 2010.

XS
SM
MD
LG