Linkovi

Eskobar: Dogovor iz Ohrida pravno obavezujući, iako nije potpisan


Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posle sastanka u Ohridu, 18. mart 2023.
Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar posle sastanka u Ohridu, 18. mart 2023.

BEOGRAD/VAŠINGTON - Dogovor koji su lideri Srbije i Kosova postigli u Ohridu je “pravno obavezujući” za obe strane, bez obzira na to što nije potpisan, rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, koji je učestvovao u razgovorima u subotu. Ističe da SAD pozdravljaju “istorijski dogovor” i da je bilo potrebno “mnogo političke hrabrosti i vizije lidera Srbije i Kosova da postignu ovaj dogovor”.

“Ovaj dogovor je pravno obavezujući za obe strane i meriće se učinak u njegovom ispunjavanju…Naredni koraci su da se krene u implementaciju, kako je dogovoreno u subotu. Obe strane imaju obaveze koje treba da počnu da ispunjavaju: Srbija da počne da priznaje neka kosovska dokumenta i druge nacionalne simbole, a Kosovo treba da počne da radi na nacrtu svog predloga za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom”, poručio je Eskobar na onlajn brifingu u ponedeljak.

U Ohridu su u subotu vođeni maratonski razgovori predstavnika Srbije i Kosova, pod okriljem EU i uz podršku SAD, posle kojih su se čule kontradiktorne izjave učesnika.

Visoki predstavnik EU Žozep Borelj je saopštio da su dve strane postigle dogovor o aneksu implementacije evropskog predloga za Kosovo, odnosno kako će da primene ono oko čega su se usmeno saglasili u Briselu 27. februara.

Žozep Borelj - izjava posle sastanka na Ohridu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:49 0:00

Kosovski premijer Aljbin Kurti je rekao da je dogovor o primeni evropskog predloga postignut, dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao da nije hteo ništa da potpiše, kao i da za Srbiju ostaju neprihvatljive neke tačke poput članstva Kosova u UN.

U tekstu aneksa koji je objavila EU, navodi se da su se „obe strane saglasile da ispune obaveze proizašle iz sporazuma i aneksa“, a jedna od tačaka sporazuma jeste i članstvo dve zemlje u međunarodnim organizacijama.

“Dogovor je pravno obavezujući u svakom smislu. Visoki predstavnik EU Borelj je vrlo jasno naveo u saopštenju da je postignut konsenzus i da sada obe strane imaju obaveze koje treba da ispune. Napredak u ispunjavanju dogovorenog ogledaće se u evropskom putu obe strane. Dakle, nije stvar u potpisu, već u obavezi koju su obe strane dobrovoljno preuzele. Obe strane su razumele šta se od njih očekuje i šta će dobiti”, pojasnio je Eskobar i dodao da insistiranje na potpisivanju “nije neophodno” i da nepostojanje potpisa nema materijalni uticaj na to da dogovor postoji.

Na pitanje kada se očekuje da će obe strane krenuti sa ispunjavanjem obaveza, američki diplomata odgovara da sa “implementacijom treba početi odmah”. On kaže da ima još “dosta posla” i izvan dogovora iz Ohrida.

“Od Srbije se očekuje da počne da radi na svim ključnim aspektima aneksa, a od obe strane se očekuje da ispune sve preostale obaveze iz Briselskog sporazuma. Blisko ćemo sarađivati sa evropskim kolegama da pomognemo obema zemljama na implementaciji ovog dogovora, i nadamo se da ćete videte pojačan američki i evropski angažman na pomirenju obe strane”.

Američki diplomata nije potvrdio da li je jedna od tema na samitu u Ohridu bilo i članstvo Kosova u UN, jer, kako je rekao, SAD formalno nisu deo dijaloga, ali je kazao da “je sve što je deo evropskog predloga bilo tema razgovora”.

Na pitanje koje su garancije da će dogovor iz Ohrida biti sproveden, i da neće doživeti sudbinu Briselskog sporazuma, specijalni izaslanik SAD kaže da je “evropski put obe zemlje snažno uslovljen implementacijom ovog sporazuma”. Ističe i da će i Amerika pažljivo pratiti implementaciju i gledati kako može u tome da pomogne.

“Očekujemo momentalnu implementaciju dogovorenog u aneksu. Dijalog se odvija pod okriljem EU, verujem da će sastanci lidera biti nastavljeni. Mi smo rešeni da ovaj plan o normalizaciji uspe. Želim da budem jasan – namera ovog dogovora nije međusobno priznanje, već normalizacija odnosa između dva suseda koji su u poslednjih godinu i po iskusili nestabilnosti. Dakle, primarni cilj je da uspostavimo neka osnovna pravila, tako da pitanja tablica ili barikade ne stvore regionalnu nestabilnost”, zaključio je specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan.

XS
SM
MD
LG