Linkovi

Mama Ane Volš: "Još mi nije došlo u glavu da nje više nema"


Ana Volš i Milanka Ljubičić (Instagram/anawalshe)
Ana Volš i Milanka Ljubičić (Instagram/anawalshe)

BEOGRAD - Milanka Ljubičić, majka Ane Volš za čije je ubistvo optužen njen suprug Brajan Volš, i dalje "ne može da poveruje" u ono što se dešava. Milanka, koja ima 69 godina i živi u Beogradu, za Glas Amerike je ispričala da je o svemu što se dešavalo od Aninog nestanka 1. januara, do optužnice protiv Brajana Volša za ubistvo - saznavala iz medija.

"Izuzetno patim za njom. Ne mogu da vam opišem, još uvek sam u grču i ne mogu da se verujem da se meni i mom detetu to dešava...Ni za šta nisam obaveštena. I ono što znam, sam pročitala u novinama i videla u medijima"​, priča Milanka.

Kaže da televiziju i ne gleda, a da vesti na mobilnom telefonu čita koliko može, jer ima probleme sa srcem, visok pritisak i dijabetes. Konstantno je na lekovima za smirenje.

Posle upita Glasa Amerike upućenom Ministarstvu spoljnih poslova (MSP) u petak, o tome ko je nadležan za obaveštavanje članova porodice u ovakvim situacijama, budući da je Ana Volš imala dvojno državljanstvo, u subotu je stiglo saopštenje da su zaposleni u ministarstvu obavili razgovor sa Milankom Ljubičić.

"Tom prilikom, gospođa Ljubičić je upoznata sa procedurama koje se sprovode u slučajevima nestanka, kao i slučajevima sa smrtnim ishodom državljana Republike Srbije u inostranstvu, te s tim u vezi nadležnostima Ministarstva spoljnih poslova", navodi se u saopštenju.

U MSP kažu i da im se nisu obraćali američki nadležni organi povodom ovog slučaja, odnosno da nije bilo zahteva porodice za postupanja ministarstva prema američkim organima, što je procedura. Navodi se i da je Milanka Ljubičić potpisala zahtev za pribavljanje zvaničnog izveštaja o nestanku ćerke i drugih dokumenata, koji je po hitnom postupku prosleđen konzulatu Srbije u Njujorku na dalje postupanje.

Brajan Volš je 18. januara optužen da je 1. januara ubio svoju suprugu, raskomadao njeno telo i obmanjivao policiju u istrazi o njenom nestanku, i određen mu je pritvor bez kaucije. On je sve optužbe negirao. Telo Ane Volš nije pronađeno.

Milanka Ljubičić kaže da su se njena ćerka i zet dobro slagali, čemu je i sama svedočila kada je, u tri navrata, provela 16 meseci kod njih u Kohasetu. Zato kaže da joj je u neke stvari koje čuje o Brajanu "teško da poveruje".

"Ja za sve to vreme kada sam bila kod njih, nisam primetila ništa loše, ali baš bukvalno ništa".

Kaže da nije znala, dok to mediji nedavno nisu objavili, ni da je Ana 2014. prijavila da joj je Brajan pretio ubistvom, kao ni da je 2018. bio deo spora oko očevog testamenta i da su ga neki porodični prijatelji opisivali kao "sociopatu".

Milanka se prisetila situacije kada joj je Ana 25. decembra 2022. poslala sms poruku sadržine "Mama, možeš li molim te da dođeš sutra", na šta je Milanka odgovorila da nije moguće.

"Ona mi jeste napisala, kad me je pozvala da dođem sutradan, da se ne slažu njih dvoje oko, dece gde će živeti. Ona je jako patila što nije sa njima, jer je radila u Vašingtonu, i pretpostavljam da je tu bilo nekih problema i da je pala žuta minuta...", kaže Milanka.

Ana Volš je radni deo nedelje provodila u Vašingtonu, a vikendom je dolazila u Kohaset gde je Brajan bio sa njihovo troje dece. On je bio u kućnom pritvoru gde je čekao izricanje kazne zbog prodaje lažnih slika.

"Ne mogu da shvatim, ako je dolazilo do nekih razmirica ili bilo čega, da ona nije shvatila da je u nekakvoj opasnosti. Ako je to tako, ne znam, nisam bila tada u njihovoj kući, onda je trebalo da traži spas. Ali, ona očigledno to nije očekivala da će dotle doći".

Troje dece Volšovih, starosti od 2 do 6 godina, su preuzele socijalne službe u SAD. Milanka ni o njima nema nikakve informacije - osim onih iz medija.

"Oni su u nekakvoj socijalnoj službi, valjda su dobro. Ne mogu ni sa njima da komuniciram sa njima. Užas", kaže Milanka i dodaje da ne govori engleski, što je još jedna barijera.

Nije poznato šta će se dalje dešavati sa decom Volšovih. Prijatelji Ane Volš iz Kohaseta apelovali su da se deca ne smeštaju u različite hraniteljske porodice, već da ostanu zajedno.

Milanka Ljubičić kaže da čeka da vidi šta će se desiti u daljem toku postupka i da li će tužilaštvo uspeti da dokaže optužbe protiv njenog zeta.

I ne može da se privikne na ono što deluje kao turobna realnost.

"Još mi nije došlo u glavu da nje više nema".

XS
SM
MD
LG